Εδραιώνεται το προβάδισμα του SPD σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

0
24

Δύο εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συνεχίζουν να διευρύνουν το προβάδισμά τους έναντι του συντηρητικού μπλοκ του Άρμιν Λάσετ, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της τηλεμαχίας απόψε στη ζώνη υψηλής θεαματικότητας ανάμεσα στους τρεις βασικούς υποψηφίους για την διαδοχή της κυρίας Μέρκελ στην καγκελαρία.

Με τις εκλογές να αποδεικνύνονται «απρόσμενα αγωνιώδεις» σύμφωνα με το Reuters, η δημοσκόπηση του INSA για την Bild am Sonntag δείχνει ότι το SPD συγκεντρώνει ποσοστό 26%, σημειώνοντας άνοδο μίας μονάδας από πριν από μια εβδομάδα, ενώ το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που λαμβάνει από τον Ιούνιο του 2017.

Το συντηρητικό μπλοκ Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών του κ. Λάσετ παραμένει στο ίδιο ποσοστό, δηλαδή 20%, και οι Πράσινοι πέφτουν μία μονάδα στο 15%.

Απώλειες 9 μονάδων σε τρεις μήνες

Στους συντηρητικούς έχει αρχίσει ήδη να λείπει η γοητεία που ασκούσε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έπειτα από τέσσερις εκλογικές νίκες και 16 χρόνια στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης δεν είναι ξανά υποψήφια.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι συντηρητικοί έχουν χάσει 8-9 ποσοστιαίες μονάδες στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Το περιοδικό Spiegel αυτής της εβδομάδας έχει πρωτοσέλιδο εικόνα του Λάσετ που κρατά τα χέρια του μπροστά στο στόμα του με τον τίτλο “Ουπς”.

Ο ηγέτης του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας έκανε λάθη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, μεταξύ των οποίων όταν συνελήφθη από τις κάμερες να γελάει στη διάρκεια επίσκεψής του σε πόλη που επλήγη από τις φονικές πλημμύρες τον Ιούλιο. Ο Λάσετ ζήτησε συγγνώμη.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια εκλογική ήττα, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας –αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU) του Λάσετ– συσπειρώθηκε πίσω από το πρόσωπό του χθες Σάββατο και προσπάθησε να θάψει υποκείμενες εντάσεις.

Το debate αρχίζει στις 20:15 τοπική ώρα (21:15 ώρα Ελλάδος= και θα προσφέρει στον κ. Λάσετ μια ευκαιρία να απευθυνθεί απευθείας στους ψηφοφόρους.

Ο Όλαφ Σολτς, ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, κέρδισε τις εντυπώσεις στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που έγινε πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και εξακολουθεί να είναι με απόσταση ο πιο δημοφιλής από τους υποψηφίους για την καγκελαρία.

Τα ποσοστά του δεν έχουν πληγεί μέχρι στιγμής από τις εφόδους της περασμένης εβδομάδας στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης στο πλαίσιο έρευνας για την κυβερνητική υπηρεσία κατά του ξεπλύματος χρήματος, την οποία ως υπουργός Οικονομικών, επιβλέπει ο ίδιος. Η δημοσκόπηση του INSA διεξήχθη εν μέρει πριν και εν μέρει μετά τις εφόδους.

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών είναι να οδηγήσουν στην δημιουργία ενός τριμερούς συνασπισμού –ένα σενάριο που μπορεί να χρειαστεί μερικούς μήνες διαπραγματεύσεων κατά τους οποίους η Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριος.

Πηγή: Reuters