Εθνικό Σχέδιο ανάκαμψης: Κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων – Εκσυγχρονισμός συναλλαγών

 

Το ελληνικό σχέδιο και η χρηματοδότησή του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα με σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών  συναλλαγών αλλά και τα κίνητρα συγχώνευσης για μικρές επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται το νομοσχέδιο.

Σειρά έργων και μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να υλοποιεί η χώρα κάθε εξάμηνο προκειμένου να εκταμιεύονται οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρώτο χρονικό ορόσημο ο φετινός Δεκέμβριος.

Έως τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να θεσπίσει:

  • κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Βάσει του σχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών :

  • οι πολίτες θα μπορούν να σκανάρουν με το κινητό τους τις χάρτινες αποδείξεις με κίνητρα όπως :
  • η συμμετοχή σε κληρώσεις ή
  • επιστροφή χρημάτων

‘Οπως δήλωσε στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Αρλέτα Βελισσαράκου οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν διπλή στόχευση: Αφενός να μειωθεί η φοροδιαφυγή και παραοικονομία και αφετέρου να μειωθούν ίσως οι φορολογικοί συντελεστές.

«Ο τρόπος ο οποίος θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις δεν είναι να εξοντώσουμε τις μικρές. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις μικρές, γιατί από αυτές ξεκινούν όλα», επεσήμανε από την πλευρά του ο φοροτεχνικός Αγαμέμνων Σταυρόπουλος.

Η προετοιμασία για τα συγκεκριμένα μέτρα έχει ήδη ξεκινήσει από τα αρμόδια υπουργεία και σύντομα θα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου