Εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα Συρίας – Ιράκ ξεκινούν οι κουρδικές δυνάμεις

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS) ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκινούν να καταδιώκουν τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Ιράκ, σε συντονισμό με τον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον και τις ιρακινές δυνάμεις.

«Σε συντονισμό με τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού (…) και τον ιρακινό στρατό, οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν μια εκστρατεία με τίτλο ”Αποτροπή τρομοκρατίας” προκειμένου να εντοπίσουν τους πυρήνες της τρομοκρατικής οργάνωσης Ντάες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατά μήκος του ποταμού Χαμπούρ και της συροϊρακινής μεθορίου», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι FDS, όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές.

«Ντάες» σημειώνεται πως είναι το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους, οι επιθέσεις του οποίου «αυξήθηκαν πρόσφατα, κάτι που αποτελεί μια πραγματική απειλή (…) για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή αυτή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αφού ανακήρυξε ένα «χαλιφάτο» στη Συρία και στο Ιράκ το 2014, το Ισλαμικό Κράτος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υπέστη αλυσιδωτές ήττες στις δύο χώρες προτού κατακρημνιστεί τον Μάρτιο του 2019.

Όμως οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να εξαπολύουν φονικές επιθέσεις, κυρίως στην τεράστια έρημο της κεντρικής Συρίας, που εκτείνεται από την επαρχία Χομς (κέντρο) έως εκείνην της Ντέιρ Έζορ (ανατολικά).

Οι επιθέσεις της οργάνωσης θέτουν στο στόχαστρο τόσο τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του όσο και τις κουρδικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται επί μακρόν από την Ουάσινγκτον στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Από τον Μάρτιο του 2019, οι κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τον συνασπισμό κατά του Ισλαμικό Κράτος, εξαπέλυσαν πολλές επιθέσεις εναντίον της οργάνωσης, εντοπίζοντας τους εν υπνώσει πυρήνες της χωρίς όμως να καταφέρουν να σταματήσουν τις δραστηριότητές της.

Χθες, Πέμπτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους συμμάχους τους να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη μάχη κατά του Ισλαμικό Κράτος παρά την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Η μάχη μας εναντίον του Ισλαμικό Κράτος συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ακόμη στο μέλλον. Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας», προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ