«Εκστρατεία οικονομικής και πολιτικής πίεσης» κατά του Άσαντ ξεκίνησε η Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την «έναρξη εκστρατείας οικονομικής και πολιτικής πίεσης» κατά του συριακού καθεστώτος επιβάλλοντας δεκάδες κυρώσεις, προκειμένου να σταματήσει «ο ατελέσφορος και κτηνώδης πόλεμος» στη Συρία στο πλαίσιο του νέου «νόμου Καίσαρα» με την ελπίδα να στερήσει πόρους από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ ‘Ασαντ και τους υποστηρικτές του.

«Από σήμερα, οι προβλεπόμενες κυρώσεις από τον “νόμο Καίσαρα” τίθενται πλήρως σε ισχύ. ‘Οποιος θα κάνει δουλειές με το καθεστώς ‘Ασαντ και όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο, εκτίθεται σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς και σε οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, σε ανακοίνωση.

Έκανε λόγο για «μια εκστρατεία οικονομικής και πολιτικής πίεσης για να στερήσει το καθεστώς ‘Ασαντ από έσοδα και υποστήριξη που λαμβάνει».

“Προβλέπουμε πολύ περισσότερες κυρώσεις και δεν θα σταματήσουμε όσο ο ‘Ασαντ και το καθεστώς του δεν θέτουν τέλος στον ατελέσφορο και κτηνώδη πόλεμό τους κατά του συριακού λαού και η συριακή κυβέρνηση δεν δέχεται μια πολιτική λύση” υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προειδοποίησε.

Ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε ότι τα 39 πρόσωπα και εταιρίες στα οποία επιβλήθηκαν σήμερα κυρώσεις είναι “πιστά στο καθεστώς, Σύροι χρηματοδότες που υποστηρίζουν μια κηλιδωμένη με διαφθορά προσπάθεια ανοικοδόμησης και πρόσωπα που εμπλέκονται ενεργά στις παραβιάσεις της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία“.

Πρώτο συμβολικό στάδιο

Οι κυρώσεις αφορούν πολλά μέλη της οικογένειας και του περιβάλλοντος του Σύρου προέδρου. Ορισμένα ήταν ήδη καταγεγραμμένα σε άλλες αμερικανικές μαύρες λίστες, όπως ο ίδιος ο Μπασάρ αλ’Ασαντ από την αρχή της καταστολής, το 2011, για να σταματήσει ένα κίνημα λαϊκής εξέγερσης που εξελίχθηκε γρήγορα σε έναν καταστροφικό πόλεμο, με περισσότερους από 380.000 νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Άλλοι, όπως η σύζυγός του ‘Ασμα αλ ‘Ασαντ, που παρουσιάζεται από τον Πομπέο ως “μια από τις διασημότερες σφετερίστριες του πολέμου στη Συρία” τιμωρούνται με κυρώσεις για πρώτη φορά από την Ουάσινγκτον.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έβαλε επίσης στη μαύρη λίστα πρόσωπα και επιχειρήσεις που κατηγορούνται για υπονόμευση της προσπάθειας ανοικοδόμησης χρησιμοποιώντας την “απαλλοτριωμένη” γη για να ευνοήσουν τις μαζικές μετακινήσεις του πληθυσμού ώστε να “κατασκευάσουν πολυτελείς κατοικίες”, κυρίως “σε περιοχές της Δαμασκού που μέχρι πρόσφατα ήταν γειτονιές εργαζόμενων προσκείμενων στην αντιπολίτευση”.

Η ΕΕ είχε ενισχύσει τις κυρώσεις της κατά του πολέμου στη Συρία στις αρχές του έτους.

Ο Αμερικανός πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον νόμο Καίσαρα τον Δεκέμβριο.

Καίσαρας είναι το ψευδώνυμο ενός πρώην φωτογράφου της συριακής στρατιωτικής αστυνομίας που λιποτάκτησε το 2013 παίρνοντας μαζί του 55.000 φωτογραφίες που δείχνουν την ωμότητα και τις καταχρήσεις στις συριακές φυλακές.

Η ακρόασή του, μυστικά, ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου το 2014 ήταν η αφορμή για τη θέσπιση του νόμου που φέρει το όνομά του και που χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να εκπονηθεί.

Όταν παρουσιάστηκε εκ νέου τον περασμένο Μάρτιο στη αμερικανική Γερουσία, καλυμμένος με ένα φαρδύ μπλε πουλόβερ με κουκούλα, ο αποστάτης κάλεσε την Ουάσινγκτον να περάσει στη δράση για να επιβάλλει κυρώσεις στη Δαμασκό. Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές όπως και οι Δημοκρατικοί ζήτησαν επίσης την “αυστηρή” εφαρμογή των κυρώσεων.

Ο νόμος προβλέπει την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ και τον αποκλεισμό πρόσβασης στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα σε κάθε πρόσωπο, φορέα ή εταιρία που θα σταθεί εμπόδιο στην ειρήνη στη Συρία ή θα διευκολύνει επιμελητειακά την πολεμική προσπάθεια της Δαμασκού.

Συνεπώς ο νόμος μπορεί να στοχεύει άμεσα ή έμμεσα τη Ρωσία και το Ιράν, βασικούς συμμάχους και στρατιωτικούς υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης στη σύγκρουση, η οποία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Ωστόσο, εκτός από μια ιρανική πολιτοφυλακή, η Μόσχα και η Τεχεράνη δεν πλήττονται σε αυτό το πρώτο στάδιο από τον νόμο Καίσαρα, κάτι που δείχνει ιδιαίτερα συμβολικό επί του παρόντος.

Καμιά ένδειξη επί του παρόντος ούτε “ειδικά μέτρα” κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας, σε μια χρονική περίοδο που η τράπεζα αναγκάστηκε σήμερα να υποτιμήσει το νόμισμά της έπειτα από εβδομάδες μεγάλης υποτίμησης στη μαύρη αγορά.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής ‘Ελιοτ ‘Ειντζελ, ένας από τους συντάκτες του νόμου χαιρέτισε “ένα σημαντικό στάδιο” εκφράζοντας λύπη παράλληλα που “χρειάστηκε τόσος πολύς καιρός” για να περάσουν από τα λόγια στην πράξη.

Ο αρχηγός του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα, στρατιωτικός σύμμαχος της Δαμασκού, κατηγόρησε την Τρίτη τον νόμο Καίσαρα ότι έχει στόχο να “λιμοκτονήσει τη Συρία”.

Έντονη αντίδραση από τη Δαμασκό

Η Συρία ανακοίνωσε ότι οι αυστηρότερες κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ σήμερα, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Η Συρία θα αντισταθεί στις νέες κυρώσεις, οι οποίες τιμωρούν 39 εταιρίες και πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων του Άσαντ, της συζύγου του Άσμα και της οικογένειάς της, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι οικονομικές κυρώσεις πλήττουν τον Άσαντ σε μια χρονική στιγμή που προσπαθεί να αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση που επιτείνεται σε μια χώρα κατεστραμμένη από εννέα χρόνια πολέμου, καθώς και μια σπάνια εκδήλωση διαμαρτυριών σε περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ