Εκτός ελέγχου η πανδημία στο Αφγανιστάν

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η πανδημία στο Αφγανιστάν, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 2.400% μέσα σε έναν μήνα. Τα νοσοκομεία γεμίζουν και οι ιατρικοί πόροι εξαντλούνται γρήγορα, δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) την Πέμπτη.

Πάνω από το ένα τρίτο των τεστ την περασμένη εβδομάδα ήταν θετικά, δήλωσε το ICRC.

«Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε περίοδο κρίσης στη μάχη για τη συγκράτηση του COVID-19, καθώς τα νοσοκομειακά κρεβάτια είναι γεμάτα στην πρωτεύουσα Καμπούλ και σε πολλές περιοχές», δήλωσε η Νιλάμπ Μομπαρέζ, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Αφγανικής Ημισελήνου, σε δήλωση που εξέδωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Η έξαρση της πανδημίας ασκεί έντονη πίεση σε μια χώρα όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ήδη σε συνθήκες φτώχειας και υγείας.

Οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν την Πέμπτη 2.313 θετικά περιστατικά και ένα ρεκόρ 101 θανάτων από COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες. Αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι το ποσοστό είναι πιθανώς «δραματικά υψηλότερο» καθώς τα τεστ είναι λίγα.

Το εύθραυστο σύστημα υγείας του Αφγανιστάν έχει καταστραφεί από τις δεκαετίες πολέμου. Η βία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ξένες δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποσύρονται έως τον Σεπτέμβριο και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν σε μεγάλο βαθμό καθυστερούν.

Τα μεγάλα νοσοκομεία έκλεισαν τις πόρτες τους αυτή την εβδομάδα σε νέους ασθενείς με COVID-19, αφού αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε κλίνες και οξυγόνο.

Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποίησε ότι η έλλειψη πρόσβασης στο εμβόλιο και η διστακτικότητα επιδεινώνουν την κατάσταση. Λιγότερο από 0,5% των Αφγανών έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Περίπου 700.000 δόσεις του εμβολίου Sinopharm της Κίνας έφτασαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, επιτρέποντας στις αρχές να ξεκινήσουν τον επόμενο γύρο της εκστρατείας εμβολιασμού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters