Ελλείψεις σε ψυχιατρεία και δομές κράτησης διαπιστώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης

Έλλειψη προσωπικού στα ψυχιατρικά ιδρύματα και κακές συνθήκες κράτησης στα τμήματα φύλαξης παρατηρούνται από την αντιπροσωπεία της Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και της Ανθρώπινης Μεταχείρισης (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης.Η Επιτροπή  επισκέφτηκε ελληνικές ψυχιατρικές δομές, πριν από ένα μήνα στην Ελλάδα.
Η  κυβέρνηση, ζήτησε  να δημοσιευτούν  προκαταρκτικά οι παρατηρήσεις της Επιτροπής, ύστερα από έρευνα εννέα ημερών, με επίκεντρο τις συνθήκες διαβίωσης και τις διασφαλίσεις αστικών και ιατροδικαστικών ασθενών σε ψυχιατρικά ιδρύματα και την κατάσταση των αλλοδαπών πολιτών, έως ότου κατατεθεί η πλήρης έκθεση από την Επιτροπή CPT.
Οι ψυχιατρικές δομές που επισκέφθηκαν είναι το ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, η Ψυχιατρική Κλινική του Ευαγγελισμού, η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Γεννηματά, η Ψυχιατρική Κλινική του Σωτηρία, η Νευρολογική Ψυχιατρική Κλινική Βριλησσίων, το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. Τα τμήματα κράτησης μεταναστών είναι το κέντρο Αμυγδαλέζας (Αθήνα), το Φυλάκιο (Έβρος), η Μόρια (Λέσβος) και η Πύλη (Κώς).
Οι σταθμοί αστυνομικής και συνοριακής φύλαξης που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία της Επιτροπής είναι τα αστυνομικά τμήματα Δραπετσώνας, Κολωνού και Ομόνοιας (Αττική), και τα τμήματα συνοριακής φύλαξης Φερών, Διδυμοτείχου/Ισαάκιο, Ορεστιάδας/Ν.Χειμονίου και Σουφλίου (Έβρο).
Στα περισσότερα ψυχιατρικά ιδρύματα,  διαπιστώθηκε ότι το κλίμα ήταν χαλαρό, ειδικά σε εγκαταστάσεις όπου οι ασθενείς απολάμβαναν γενικά ένα λιγότερο περιορισμένο περιβάλλον, ενώ οι ασθενείς μιλούσαν θετικά για τις συνθήκες κράτησης και τη στάση του προσωπικού.
Ωστόσο, σε ορισμένες δομές παρατηρούνται ανεπαρκείς δραστηριότητες των ασθενών σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και κάποια μεμονωμένα περιστατικά ασθενών που ισχυρίστηκαν λεκτική βία και απαράδεκτη συμπεριφορά εκ μέρους του προσωπικού.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι, σε γενικότερες γραμμές, γίνεται παρατεταμένη χρήση των συστημάτων συγκράτησης και καθήλωσης ασθενών λόγω έλλειψης προσωπικού, έλλειψης κατάλληλης κατάρτισης του προσωπικού σχετικά με τους περιορισμούς και έλλειψης αυστηρών κριτηρίων για τη χρήση των μεθόδων περιορισμού ασθενών στα διεθνή πρότυπα.
Διαπιστώθηκε, επίσης, υπερπληθυσμός στις τρεις ψυχιατρικές μονάδες γενικών νοσοκομείων, όπου ασθενείς είναι τοποθετημένοι στον διάδρομο για παρατεταμένες περιόδους και έλλειψη προσωπικού.
Η αντιπροσωπεία επικαλείται το άρθρο 8 παράγραφος 5 της σύμβασης και καλεί τις ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν την πρόληψη της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας και να σταματήσουν αμέσως οι δυσμενείς πρακτικές στις ψυχιατρικές δομές.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κράτησης αλλοδαπών, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής (CPT) αναγνωρίζει τις δυσμενείς συνθήκες και τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά ζητάει από τις ελληνικές Αρχές, οι αλλοδαποί που στερούνται την ελευθερία τους να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης και αξιοπρέπειας και απαιτείται επ΄ αυτού συντονισμένη δράση από όλα τα αρμόδια υπουργεία.
Σημειώνεται ότι υπήρξαν καταγγελίες για σωματική κακομεταχείριση και υπερβολική χρήση αστυνομικών μέτρων σε ορισμένα κέντρα που επισκέφθηκε η Επιτροπή, όπως χαστούκια, γροθιές και κλωτσιές στο κεφάλι ή άλλα μέρη του σώματος.
Η αντιπροσωπεία διαπίστωσε καλές συνθήκες στα κέντρα της Αμυγδαλέζας και Πύλης, στις Φέρες και στο Σουφλί, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ημερήσιας υπαίθριας άσκησης και χαιρετίζει το γεγονός ότι εφαρμόζεται ένα καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας των κρατούμενων σε αυτά τα κέντρα.
Τα ζητήματα που περιγράφονται σε αυτές τις προκαταρκτικές παρατηρήσεις, καθώς και άλλα θέματα, θα αναπτυχθούν στην τελική έκθεση, η οποία θα διαβιβαστεί στις ελληνικές Αρχές σε εύθετο χρόνο. Οι πληροφορίες και τα σχόλια που παρέχονται σε απάντηση των παρατηρήσεων της αντιπροσωπείας της Επιτροπής CPT θα ληφθούν πλήρως υπόψη κατά την κατάρτιση της έκθεσης επίσκεψης.
Πηγή : ΑΠΕ -ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-01 11:51:49

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ