Εξαφανίστηκε το πέτρωμα που θα έστελνε στη Γη από τον Άρη το ρομπότ της NASA

0
20

Στην φωτογραφία εικονίζεται η τρύπα που έκανε το ρόβερ αποσπώντας τον πυρήνα του πετρώματος τον οποίο θα έπρεπε στην συνέχεια να αποθηκεύσει αλλά κάπου στην πορεία το δείγμα χάθηκε.

Πριν από λίγα 24ωρα το Perseverance, το πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Άρη, τρύπησε ένα πέτρωμα στην περιοχή στην οποία βρίσκεται και απέσπασε τον πυρήνα του. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της όλης διαδικασίας κάθε φορά που το ρόβερ της NASA αποσπά έναν πυρήνα από κάποιο πέτρωμα τον τοποθετεί σε ένα ειδικό δοχείο από τιτάνιο το οποίο αποθηκεύει. Τα δοχεία με τα δείγματα των πετρωμάτων που θα συλλέξει το ρόβερ θα σταλούν στη Γη με επόμενες προγραμματισμένες αποστολές για να μελετηθούν στα εργαστήρια.

Η NASA ανακοίνωσε την επιτυχή εξέλιξη της διαδικασίας αλλά όπως φαίνεται βιάστηκε να το κάνει αφού όταν οι υπεύθυνοι της αποστολής εξέτασαν με ειδική κάμερα που υπάρχει για αυτό τον σκοπό το εσωτερικό του δοχείου για να ρίξουν μια ματιά στο περιεχόμενο του διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι το δοχείο ήταν άδειο.

Προς το παρόν τα στελέχη της αποστολής αδυνατούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί αφού η διαδικασία συλλογής του δείγματος εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε χωρίς να διαφανεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Σε καμία φάση του εγχειρήματος δεν καταγράφηκε κάποια δυσλειτουργία ή πρόβλημα και όλα τα δεδομένα έδειχναν ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε κανονικά με την συλλογή και αποθήκευση του δείγματος.

Όμως όπως φαίνεται κάτι τέτοιο δεν συνέβη και τα στελέχη της αποστολής ψάχνουν τώρα εναγωνίως να δουν τι συνέβη. Οι πρώτες έρευνες αυξάνουν το μυστήριο αλλά και την αγωνία των μελών της αποστολής αφού τα όργανα και τα συστήματα του ρόβερ που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία φαίνεται ότι λειτουργούν άψογα. Επιπλέον έχει καταγραφεί και οπτικά η διαδικασία απόσπασης του δείγματος. Που βρίσκεται λοιπόν το δείγμα και γιατί δεν κατέληξε στο δοχείο; Από την στιγμή που δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στον συγκεκριμένο μηχανισμό τι θα γίνει στην συνέχεια;

Οι τεχνικοί της NASA συνεχίζουν την έρευνα για την ανακάλυψη της αιτίας της αστοχίας αποθήκευσης του δείγματος. Ίσως το καλό σενάριο να είναι ότι υπάρχει πράγματι κάποιο πρόβλημα στην όλη διαδικασία που μπορεί να επιλυθεί γιατί αν δεν βρεθεί κάποιο πρόβλημα αυτό ίσως σημαίνει ότι για κάποιο λόγο το ρόβερ αδυνατεί να αποθηκεύσει τα δείγματα οπότε το βασικό μέρος της αποστολής θα έχει στεφθεί από αποτυχία.

 

Προτεινόμενα για εσάς