Εξερευνητή στην κύρια ζώνη αστεροειδών στέλνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στην κύρια ζώνη του ηλιακού μας συστήματος θέλουν να φτάσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν θέσει στόχο να γίνουν η σημαντικότερη διαστημική δύναμη στον αραβικό κόσμο και όπως φαίνεται μέχρι στιγμής θα τα καταφέρουν. Μετά την πετυχημένη αποστολή εξερεύνησης του Άρη και την ανακοίνωση μιας αποστολής εξερεύνησης της Σελήνης το 2022 με ένα ρόβερ τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν ότι θα εκτοξεύσουν ένα σκάφος με προορισμό την κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος.

Η κύρια ζώνη των αστεροειδών είναι περιοχή ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία στην οποία εντοπίζονται οι περισσότεροι αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος. Η ζώνη περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες αστεροειδείς διαφόρων τύπων, το μέγεθος των οποίων ποικίλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τα ΗΑΕ θα συνεργαστούν και σε αυτή την αποστολή με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, το οποίο συμμετείχε και στην αποστολή της αραβικής χώρας στον Άρη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το σκάφος της αποστολής θα εκτοξευτεί το 2028 θα πραγματοποιήσει ένα πέρασμα από την Αφροδίτη και στην συνέχεια θα περάσει ξανά από τη Γη ώστε οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με τους δύο πλανήτες να του δώσουν την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται για να φτάσει στην κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος το 2030. Εκεί το σκάφος θα πλησιάσει και θα μελετήσει επτά αστεροειδείς και θα προσπαθήσει να προσεδαφιστεί σε έναν από αυτούς για να συλλέξει δείγματα του εδάφους τους.

Προτεινόμενα για εσάς