Επίθεση κατά της Αιγύπτου από το Τουρκικό ΥΠΕΞ για την τριμερή στην Αθήνα

0
29

«Η διακήρυξη μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021 με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης”, είναι μια νέα εκδήλωση της εχθρικής πολιτικής του δίδυμου Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων απέναντι στην Τουρκία και την “ΤΔΒΚ”.

Αυτό αναφέρει  οργισμένη ανακοίνωσή του  υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά την  τριμερή  συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα.

Η Άγκυρα επιτίθεται κυρίως κατά της Αιγύπτου και κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο για εχθρική στάση έναντι της Τουρκίας και ότι αποτελούν την αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης: 

«Η συμμετοχή της Αιγύπτου σε αυτή τη διακήρυξη είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να απευθυνθεί για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά σχέδια που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά δεν πρέπει να παραγκωνίζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι συμπεριληπτικά (να μην τους αποκλείουν).

«Σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται στη διακήρυξη, η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις του ελληνικού και ελληνοκυπριακού δίδυμου για τα θαλάσσια σύνορα που αγνοούν τους Τουρκοκύπριους. Η επιβεβλημένη απάντηση στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας για να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Παράλληλα, υποστηρίζουμε τη δήλωση του “υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” σχετικά με την κοινή διακήρυξη. Δεν είναι δυνατόν να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού μια αντίληψη που απορρίπτει την πραγματικότητα στο νησί. Σας υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι δεν έιναι δυνατή μία νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης πριν καταχωρηθεί η κυρίαρχη ισότητα και η ισοτιμία όσον αφορά το διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού».