Επαναλειτουργεί το κανάλι για τα πλοία, μετά την κατάρρευση της γέφυρας

Η κύρια δίοδος προς το λιμάνι της Βαλτιμόρης αποκαταστάθηκε πλήρως μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στις 26 Μαρτίου, η οποία άφησε πίσω της έξι ανθρώπους νεκρούς και εμπόδισε την κυκλοφορία των πλοίων στο λιμάνι.

Η γέφυρα γκρεμίστηκε στα τέλη Μαρτίου, αφού το φορτηγό πλοίο Dali έπεσε πάνω στη γέφυρα, πλήττοντας μια σημαντική ναυτιλιακή αρτηρία στο πιο πολυσύχναστο λιμάνι των ΗΠΑ.

Το λιμάνι της Βαλτιμόρης σημείωσε πέρυσι ένα ρεκόρ 1,1 εκατομμυρίων εμπορευματοκιβωτίων και 80,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο φορτίο, σύμφωνα με κρατικά στοιχεία. Έξι μέλη του πληρώματος κατασκευής αυτοκινητοδρόμων που εκτελούσαν οδικά έργα κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσαν στο νερό και έχασαν τη ζωή τους.

Το βράδυ της Δευτέρας, το Σώμα Μηχανικών Στρατού των ΗΠΑ δήλωσε ότι το Ομοσπονδιακό Κανάλι Fort McHenry αποκαταστάθηκε στις αρχικές επιχειρησιακές του διαστάσεις πλάτους 700 ποδιών και βάθους 50 ποδιών για εμπορική διέλευση μέσω του λιμένα της Βαλτιμόρης.

«Έχουμε εκκαθαρίσει το Ομοσπονδιακό Κανάλι Fort McHenry για ασφαλή διέλευση. Η USACE θα διατηρήσει αυτήν την κρίσιμη πλωτή οδό όπως έχουμε τα τελευταία 107 χρόνια», δήλωσε ο συνταγματάρχης Estee Pinchasin, διοικητής της Περιφέρειας της Βαλτιμόρης, σε δήλωση.

Η αποκατάσταση ακολουθεί μια διαδικασία καθαρισμού που ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου και απομάκρυνε περίπου 50.000 τόνους συντρίμμια της γέφυρας από τον ποταμό Patapsco, επιτρέποντας τη σταδιακή επαναλειτουργία του καναλιού τις επόμενες εβδομάδες.