Επικίνδυνη εξουδετέρωση βόμβας του Β΄ Π.Π. στη Δρέσδη

Πιο περίπλοκη απ’ ό,τι προβλεπόταν αποδείχθηκε η εξουδετέρωση βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που ανακαλύφθηκε στη γερμανική πόλη της Δρέσδης, καθώς ο μηχανισμός εξερράγη εν μέρει και προκάλεσε πυρκαγιά, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Δεν υπήρξε τραυματισμός, όμως «ο κίνδυνος είναι αυτή τη στιγμή αληθινά αυξημένος και δεν είναι δυνατό να γίνει εκτίμηση της κατάστασης», ανέφερε στο Twitter η αστυνομία της Δρέσδης.
Η βόμβα ανακαλύφθηκε την Τρίτη σε εργοτάξιο στο κέντρο της πόλης, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους 9.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οι ένοικοι δύο οίκων ευγηρίας και οι νοσηλευόμενοι σε ένα νοσοκομείο, ενώ οι επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση της βόμβας προκάλεσαν μεγάλη μείωση της κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Δρέσδης.
Οι Γερμανοί πυροτεχνουργοί είναι καλά εκπαιδευμένοι στην εξουδετέρωση βομβών που χρονολογούνται από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο.
Όμως αυτή τη φορά η επιχείρηση δεν εξελίχθηκε ομαλά: Ενώ οι ειδικοί αφαιρούσαν εξ αποστάσεως τον πυροκροτητή, πετάχτηκαν σπίθες που έβαλαν φωτιά στο μονωτικό υλικό κοντά σ’ αυτή τη βόμβα των 250 κιλών, η οποία εξερράγη εν μέρει.
Η κατάσταση παρέμενε «δύσκολη» σήμερα το πρωί «και οι ειδικοί μας δεν θα μπορέσουν να επέμβουν παρά μόνο όταν η φωτιά θα έχει σβήσει και τα υλικά θα έχουν κρυώσει», πρόσθεσε η αστυνομία.
Λόγω των εντατικών συμμαχικών βομβαρδισμών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πυροτεχνουργοί στη Γερμανία αναγκάζονται τακτικά να εξουδετερώνουν βόμβες και οβίδες από την εποχή εκείνη, οι οποίες ανακαλύπτονται στη διάρκεια εργασιών σε εργοτάξια ή μέσα σε δάση, σε αγρούς, μερικές φορές ακόμη και σε κήπους.
Η Δρέσδη καταστράφηκε πλήρως από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς στο τέλος του πολέμου.
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-24 12:31:03

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ