Επιμένουν οι εισαγγελείς για τη διατήρηση των ισοβίων στον Ράτκο Μλάντιτς – ΚΟΣΜΟΣ

Στη διατήρηση της ποινής ισόβιας κάθειρξης για εγκλήματα πολέμου (περιλαμβανομένης της γενοκτονίας), που έχει επιβληθεί στον πρώην στρατιωτικό αρχηγό των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, κάλεσαν σήμερα τους δικαστές του ΟΗΕ οι εισαγγελείς, ενώ οι δικηγόροι του ζητούν την αθώωσή του ή τη διεξαγωγή νέας δίκης.

Ο 77χρονος Μλάντιτς ήταν ο διοικητής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95) και οι δικαστές τον καταδίκασαν πρωτοδίκως για τον φόνο περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, το 1995 στη Σρεμπρένιτσα.

«Η Σρεμπρένιτσα ήταν επιχείρηση του Μλάντιτς και το δικαστήριο δικαίως συμπέρανε πως είναι ποινικά υπεύθυνος γι’ αυτά τα εγκλήματα», δήλωσε η εισαγγελέας Λόρελ Μπέιγκ, κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας της έφεσης.

Τα θύματα «εκτελέστηκαν κατά δεκάδες, κατά εκατοντάδες και τελικά κατά χιλιάδες, με σφαίρες ή με χειροβομβίδες, παρά το γεγονός ότι ήταν άμαχοι, μόνο και μόνο επειδή ήταν Μουσουλμάνοι», πρόσθεσε η ίδια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Καθώς μιλούσε η Μπέιγκ, ο Μλάντιτς κουνούσε το κεφάλι του δείχνοντας πως διαφωνεί. Ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για 10 λεπτά στο τέλος της σημερινής ακροαματικής συνεδρίασης.

«Οποιοιδήποτε παράνομοι φόνοι στη Σρεμπρένιτσα, που διαπράχθηκαν εκτός μάχης, είναι αξιόμεμπτοι, όμως δεν συνδέονται με τον κ. Μλάντιτς», είχε δηλώσει χθες, Τρίτη 25 Αυγούστου, ο συνήγορος του Μλάντιτς, Μπράνκο Λούκιτς, αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά του.

Οι εφέτες δικαστές δεν έχουν ακόμη ορίσει ημερομηνία για την ανακοίνωση της απόφασης, η οποία θα είναι πιθανόν το 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ