Επισπεύδει η ΑΑΔΕ την επιστροφή φόρων

Στην επίσπευση των επιστροφών φόρων προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εκταμιεύοντας το επόμενο διάστημα, με συνοπτικές διαδικασίες ποσά έως και 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών από την πλευρά του κράτους προς την αγορά, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να μηδενίσει μετά τις νέες δεσμεύσεις που παρείχε στους δανειστές στο πλαίσιο της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αν και καταγράφουν τον Μάιο μείωση 128 εκατ. ευρώ διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 498 εκατ. ευρώ ( από 626 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο). Από το ποσό αυτό τα 333 εκατ. εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και για τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους και προμηθευτές.

Στόχος είναι εντός του έτους από τα 2,3 δισ. ευρώ που χρωστάει το κράτος να «πέσουν» στην αγορά περισσότερα από τα μισά. Τα υπόλοιπα θα εξοφληθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Ο τρόπος εξόφλησης αυτών των οφειλών περιγράφεται αναλυτικά σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καλώντας τις Εφορίες να προχωρήσουν στην κατηγοριοποίηση των υποθέσεων με βάση τα εξής δύο κριτήρια:

-Τη χρονολογική ωρίμανση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
– Το ύψος των επιστραφέντων ποσών.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Μοιράσου το άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ