Επτά νεκροί και 27 αγνοούμενοι στο Ατάμι από την κατολίσθηση λάσπης

Στους επτά ανέρχονται οι νεκροί και στους 27 οι αγνοούμενοι από την τεράστια κατολίσθηση λάσπης που σημειώθηκε στην παραλιακή πόλη Ατάμι, στην κεντρική Ιαπωνία, σύμφωνα με νεότερο, προσωρινό απολογισμό των τοπικών αρχών.

Ο αριθμός των αγνοουμένων ξεπερνούσε την Δευτέρα τους 100, όμως πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους εντοπίστηκαν ζωντανοί. Ο δήμος του Ατάμι δυσκολεύεται να συντάξει μια αξιόπιστη λίστα των πιθανών θυμάτων της καταστροφής επειδή πολλές από τις κατοικίες που καταστράφηκαν χρησιμοποιούνται ως εξοχικά. Επίσης, κάποιοι ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες κατοικούν αλλού ή σε ειδικά κέντρα φροντίδας.

Το κρίσιμο «παράθυρο» των 72 ωρών μετά την καταστροφή, κατά το οποίο οι ειδικοί διατηρούν ελπίδες ότι θα βρουν επιζώντες, έκλεισε σήμερα το πρωί. «Όσο περνάει η ώρα, τόσο δυσκολότερο γίνεται να σώσουμε ανθρώπους, αλλά θα συνεχίσουμε τις έρευνες» ανέφερε ο Τακαμίτσι Σουγκιγιάμα, ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας Σιζουόκα, στην οποία βρίσκεται το Ατάμι.

Ο δήμαρχος της πόλης, Σακάε Σάιτο, είπε ότι «προσεύχεται για να βρεθούν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται».

Ένα από τα θύματα ήταν η 82χρονη Σιγιόσε Σουζούκι, η οποία απεβίωσε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί την Δευτέρα. Ο μεγαλύτερος γιος της, ο Χιτόσι, 56 ετών, δήλωσε συντετριμμένος στο πρακτορείο Kyodo επειδή δεν την πήρε μαζί του όταν η αστυνομία τους ζήτησε να εκκενώσουν το σπίτι. «Έπρεπε να έχω γυρίσει και να την βγάλω έξω εγώ ο ίδιος», είπε.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε το Σάββατο, μετά από πολυήμερη βροχόπτωση στο Ατάμι, μια πόλη χτισμένη στην πλαγιά ενός βουνού, σε απόσταση περίπου εκατό χιλιομέτρων από το Τόκιο. Τόνοι λάσπης παρέσυραν στο πέρασμά τους κολόνες του ηλεκτρικού, οχήματα και κατέστρεψαν ολοσχερώς ή μερικώς 130 κτίρια.

Πλάνα που τραβήχθηκαν από ελικόπτερο σήμερα δείχνουν ένα ποτάμι λάσπης και συντρίμμια σε μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων, μέχρι τη θάλασσα. Περίπου 1.100 διασώστες προσπαθούν από νωρίς σήμερα το πρωί να ανοίξουν έναν δρόμο ανάμεσα στα χαλάσματα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP