«Ερευνώνται» τα κίνητρα του δράστη στο Βίρτσμπουργκ

Τρεις νεκροί, τουλάχιστον πέντε βαριά τραυματισμένοι και ένας άγνωστος αριθμός ελαφρά τραυματισμένων είναι ο απολογισμός της δολοφονικής επίθεσης στην πόλη Βίρτσμπουργκ της βόρειας Βαυαρίας. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ένας 24χρονος Σομαλός προμηθεύτηκε στις 5 μ.μ. το απόγευμα της Παρασκευής ένα μαχαίρι σε πολυκατάστημα στο κέντρο της πόλης και άρχισε αμέσως να χτυπά αδιάκριτα όποιον έβρισκε μπροστά του. Το ίδιο έκανε βγαίνοντας στο δρόμο, μέχρι να τον κυνηγήσουν περαστικοί και τελικά να τον ακινητοποίησει η αστυνομία με έναν στοχευμένο πυροβολισμό στο πόδι. Μια πρώτη ανάκριση του δράστη έγινε αμέσως μετά τη σύλληψη του.

Όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ στο Βίρτσμπουργκ ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιόαχιμ Χέρμαν, ο δράστης είχε έρθει στη Γερμανία πριν από πέντε χρόνια και έμενε το τελευταίο διάστημα σε ξενώνα αστέγων. Εδώ και μήνες ήταν σεσημασμένος για βίαιη συμπεριφορά και ψυχική διαταραχή. Για αυτό το λόγο βρισκόταν εδώ και ημέρες υπό ψυχιατρική παρακολούθηση.

Τρομοκρατική ενέργεια;

Οι έρευνες των διωκτικών αρχών επικεντρώνονται τώρα στα κίνητρα του δράστη. Αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε ότι ο 24χρονος φώναξε την ώρα της επίθεσης «Αλλάχου Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος). Το σύνθημα αυτό συνηθίζουν να το φωνάζουν και ισλαμιστές τρομοκράτες κατά τις επιθέσεις τους. Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση εκπροσώπου της αστυνομίας στο Βίρτσμπουργκ δεν υπήρχε συγκεκριμένη ένδειξη για ισλαμιστικά κίνητρα. Το απόγευμα του Σαββάτου, σε συνέντευξη τύπου, δέχθηκε σχετικό ερώτημα και ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιόαχιμ Χέρμαν, για να απαντήσει ότι αυτό «αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης». Τόνισε πάντως ότι μία «ψυχική διαταραχή» και ένα «ριζοσπαστικό πολιτικό φρόνημα» θεωρητικά μπορεί και να συνυπάρχουν, κατά συνέπεια το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Τη δολοφονική πράξη κατήγγειλαν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων. Η «απεχθής επίθεση μας συγκλονίζει», καθώς «ο δράστης έδρασε με μεγάλη βιαιότητα» αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Για αυτή την απάνθρωπη πράξη», τονίζει, «ο δράστης θα λογοδοτήσει στο κράτος δικαίου».