Ερντογάν: Αναγκαιότητα η εταιρική σχέση Τουρκίας-Βρετανίας (video)

«Πολύτιμο και αξιόπιστο» σύμμαχο χαρακτήρισε το Ηνωμένο Βασίλειο ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά την άφιξή του την Κυριακή στο Λονδίνο, για την πρώτη από τις δύο μόνο επισκέψεις που θα κάνει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Όπως μεταδίδει από το Λονδίνο για την ΕΡΤ η Ευδοξία Λυμπέρη, επιδίωξη της Βρετανίας είναι η πώληση τεχνογνωσίας μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία. Αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις και Κούρδους για την επίσκεψη Ερντογάν στο Λονδίνο.

Παρόλο που ο Ερντογάν έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις στη χώρα του για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Βρετανία έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με την κυβέρνησή του, υπογράφοντας αμυντικές συμφωνίες αξίας περίπου 750 εκατομμυρίων λιρών μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Την Κυριακή, ο Eρντογάν δήλωσε στο τουρκικό-βρετανικό φόρουμ Tatlidil: «Θεωρώ τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου ως αναγκαιότητα και όχι απλή επιλογή για τα συμφέροντα των δύο χωρών. Η συνεργασία που έχουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά κάθε μηχανισμό που δημιουργήσαμε με άλλους εταίρους. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος που θεωρούμε πολύτιμο και αξιόπιστο».
Η τριήμερη επίσκεψη θα επικεντρωθεί κυρίως στους εμπορικούς δεσμούς, αλλά ο Eρντογάν θα συναντηθεί και με τη βασίλισσα, γεγονός που οι αντίπαλοι φοβούνται ότι θα χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει την εικόνα του και να διεκδικήσει νομιμοποίηση στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Οι εκλογές, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουνίου, αποσκοπούν στην εκ νέου εκλογή του Eρντογάν για πέντε ακόμη χρόνια, με αυξημένες εξουσίες, επιτρέποντάς του να μετατοπίσει την Τουρκία προς την κατεύθυνση μιας δικτατορίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent.
Σχετική είδηση: Στη Βρετανία ο Ερντογάν-Την Τρίτη θα συναντήσει τη βασίλισσα Ελισσάβετ και την Τ. Μέι
Πηγές: ΕΡΤ1 [Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη], The Times, Independent, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-14 13:58:26

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ