Ευρωεκλογές: Η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ – Στο τραπέζι ο ανασχηματισμός

Το πρώτο που θα γίνει στο κυβερνητικό επιτελείο θα είναι η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Στη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν ότι είναι πρώτο κόμμα, μακράν του δεύτερου, με άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος που δεν ισούται με αυτό της ΝΔ. Και αυτό σε ένα περιβάλλον ευρύτερου κατακερματισμού στην Ευρώπη, με τον Μακρόν στη Γαλλία να προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές και τον Ντε Κροο στο Βέλγιο να διαλύει τη Βουλή. Τα παραπάνω, όμως, δεν είναι «άλλοθι» για τη ΝΔ, η οποία κατέγραψε σημαντικές απώλειες σε μια σειρά κατηγοριών ψηφοφόρων και ειδικά σε αυτές που ήταν γι’ αυτή προνομιακές σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η εν λόγω ανάλυση αναμένεται να γίνει σε δύο επίπεδα. Αφενός, στον σημερινό πρωινό καφέ θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς χθες η κατάσταση στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς δεν προσφερόταν για εις βάθος ανάλυση. Παράλληλα και σε επίπεδο κόμματος θα γίνει μια ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των αριθμητικών στοιχείων που προκύπτουν από το exit poll, αλλά και ανά γεωγραφικές περιφέρειες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα σταθμίσει, παράλληλα, και άλλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να δώσει με τη σειρά του το μήνυμα ότι άκουσε τους πολίτες. Μια από αυτές τις επιλογές στο τραπέζι είναι ο ανασχηματισμός, ίσως νωρίτερα από όσο θα επιθυμούσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήθελε να πάρει τέτοιες αποφάσεις εντός του καλοκαιριού. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει είναι τι έκτασης θα είναι μια τέτοια παρέμβαση και αν θα πρέπει να περιλαμβάνει και το Μέγαρο Μαξίμου που έχει μείνει με ένα μάλλον «μεταβατικό» σχήμα, μετά την έξοδο των κ. Μπρατάκου και Παπασταύρου προ μηνών. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι φανατικός των ανασχηματισμών και αποφεύγει τις δομικές παρεμβάσεις στο σχήμα. Μένει να φανεί, αν θα εμμείνει σε αυτή τη λογική και τώρα.