Ευρωπαϊκή επιστολή προς Ουάσιγκτον για εξαιρέσεις από τις κυρώσεις κατά του Ιράν

Το Ιράν δεν θα υπακούσει στην έκκληση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να συνεργαστεί πιο στενά με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα της συμφωνίας  για το πυρηνικό πρόγραμμά της, διαμήνυσε από τη Βιέννη ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στην ΙΑΕΑ Ρεζά Νατζαφί. Επιβεβαιώνεται εξάλλου ότι η χώρα του έχει ξεκινήσει τις «προκαταρκτικές εργασίες» για να επανεκκινήσει το πυρηνικό πρόγραμμά της, αν καταρρεύσει αυτή η συμφωνία του 2015 μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα.
«Είναι πάντα επικίνδυνο να φλερτάρει κανείς με τις κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία σε νέα επιστολή τους προς την Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνουν ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν πρέπει να προστατευτούν από τις νέες κυρώσεις σε βάρος της ισλαμικής δημοκρατίας.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία σε νέα επιστολή επισημαίνουν ότι παραμένουν δεσμευμένες στη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ καλούν την Ουάσινγκτον να δώσει εξαιρέσεις προκειμένου να διατηρηθούν οι τραπεζικοί και χρηματοπιστωτικοί δίαυλοι με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και άλλες ιρανικές τράπεζες, στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ.
Επισημαίνεται παράλληλα τους βασικούς κλάδους όπου αναμένουν εξαιρέσεις για τις ευρωπαϊκές εταιρίες, όπως τους κλάδους των φαρμάκων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ενέργειας, των αυτοκινήτων, της πολιτικής αεροπορίας, των υποδομών και των τραπεζών.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία του 2015 που υπέγραψαν οι μεγάλες δυνάμεις με το Ιράν, στο πλαίσιο της οποίας η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters, AFPwww.ert.gr

2018-06-06 17:23:12

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ