Ε. Τσακαλώτος: Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση (video)

0
35

«Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση», «είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες», «έχουν μπροστά τους προκλήσεις στις οποίες ανταπεξέρχονται», «η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή. Ο υπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει για «σπέκουλα», εμφανίστηκε όμως σίγουρος ότι οι επενδυτές που βλέπουν μακροπρόθεσμα, διαπιστώνουν τις θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

«Έχουμε τέσσερις θετικές εξελίξεις για τις τράπεζες, είπε ο κ. Τσακαλώτος και προσέθεσε ότι οι δύο από τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έχουν επείγουσα παροχή ρευστότητας, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει τελειώσει αυτό και για τις άλλες δύο.
«Όλες οι τράπεζες πέρασαν τα stress test- και σήμερα γράφουν οι Financial Times και το είπε χθες και η Morgan Stanley ότι είναι με επάρκεια κεφαλαιοποιημένες», «όλες οι τράπεζες έχουν επιστροφή καταθέσεων».
«Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα. Και αυτά είναι που πρέπει να κοιτούν, όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα και σορτάρουν, αλλά οι επενδυτές που κοιτούν μακροπρόθεσμα και θέλουν να βγάλουν λεφτά», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση, έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους, και βεβαίως πρέπει να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια».
«Θα παρακαλούσα λοιπόν όλους εδώ να είναι προσεκτικοί, και να εγκαταλείψουν τα περί κατάρρευσης των τραπεζών. Δεν είναι μόνο λάθος, δεν είναι και αλήθεια», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Οι συντάξεις και το προσχέδιο του προϋπολογισμού
«Προκαλεί φοβερή εντύπωση πόσα λίγα ξέρει για την Ευρώπη, το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη», δεν φαίνεται να ξέρουν, ενώ είναι τόσο φιλοευρωπαϊκοί που δεν ξέρουν ποιους κανόνες έχει η Ευρώπη, πώς λειτουργεί η Ευρώπη» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών την κριτική της αντιπολίτευσης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού πως είναι πρωτοφανές να κατατίθενται δύο σενάρια για τον προϋπολογισμό.
«Από το 2010 που ήμασταν σε πρόγραμμα και γι΄αυτό δεν μας αφορούσε, υπάρχει το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Κάθε χώρα, κάθε χρόνο καταθέτει στη Κομισιόν ένα προσχέδιο με το σενάριο βάσης και με το τι θέλει να κάνει η κάθε κυβέρνηση. Αυτό κάνει κάθε χώρα, κάθε χρόνο. Εμείς είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε γιατί είχαμε δύο κόμματα που διαλύσανε την Ελλάδα, τη χρεοκόπησαν, ήμασταν σε προγράμματα και άρα δεν ήμασταν στο ευρωπαϊκό εξάμηνο», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και επανέλαβε:
«Μάθετε πώς δουλεύει η Ευρώπη και πώς δουλεύει το εξάμηνο. Αυτό που κάνουμε εμείς δεν είναι εναλλακτικά σενάρια. Εμείς καταθέτουμε τι θέλουμε να κάνουμε, αυτό που θέλουμε να κάνουμε», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Απαντώντας σε παρέμβαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου ότι «δεν έχουμε καθαρή έξοδο», ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι «εδώ ένα και ενάμιση χρόνο το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ χαρακτηρίζουν μούφα την έξοδο από το πρόγραμμα, ότι η Ελλάδα δεν θα έχει ελευθερία κινήσεων».
Κ. Παπανάτσιου: «Ο στόχος για την ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων φαίνεται να επιτυγχάνεται»
«Στο προσχέδιο φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος ώστε το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων να μην εφαρμοστεί και παράλληλα να ενσωματωθούν και τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για το 2019. Κατανοούμε την αγωνία της αντιπολίτευσης που θέτει τεχνικά επιχειρήματα, καθώς μέρα με τη μέρα ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση, για την ακύρωση του μέτρου, φαίνεται να επιτυγχάνεται. Τους συνιστούμε ψυχραιμία», είπε η υφυπουργός Οικονομικών.
«Η ανεργία το Μάιο καταγράφηκε στο 19,5 πέφτοντας περίπου 8 μονάδες σε σχέση με το 2013», είπε επίσης η υφυπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι «ο δείκτης ιδιωτικής κατανάλωσης βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, ενώ άνοδο αξιοσημείωτη παρουσιάζουν και οι εξαγωγές».
ΠΗΓΗ:ΕΡΤwww.ert.gr

2018-10-04 16:30:12

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ