Ζάεφ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ (video)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, όχι όμως στην παρούσα φάση, αλλά πριν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, άφησε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, λέγοντας μάλιστα ότι «όταν η χώρα γίνει μέλος της ΕΕ θα χρειαστούν τροποποιήσεις του Συντάγματός της έτσι και αλλιώς, προκειμένου αυτή να παραχωρήσει μέρος της κυριαρχίας της στην ΕΕ».

Πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Σύμφωνα με τη Στρατηγική Διεύρυνσης της ΕΕ, το νέο κύμα διεύρυνσης θα μπορούσε να γίνει το 2025 και εφόσον οι υποψήφιες χώρες έχουν εκπληρώσει μέχρι τότε τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις.
Από αυτά που ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη«, προκύπτει ότι τα Σκόπια δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματός τους άμεσα, όπως ζητά η Ελλάδα προκειμένου να δρομολογηθεί λύση στο θέμα του ονόματος το προσεχές διάστημα, αλλά παραπέμπουν το θέμα  αυτό γι΄ αρκετά αργότερα.
Πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χορηγήσει η χώρα του πρόσθετες εγγυήσεις στην Ελλάδα για μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το ονοματολογικό, «μέσω αναζήτησης δημιουργικών επιλογών«, όπως είπε, χωρίς πάντως να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος θα συνεχιστούν στις 3 και 4 Μαΐου στην Θεσσαλονίκη, κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο τετραμερούς διάσκεψης (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ) για την διασυνοριακή συνεργασία.
Πάντως, τα δύο δύσκολα και καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, δηλ. το erga omnes (χρήση της νέας ονομασίας που θα μπορούσε να συμφωνηθεί έναντι όλων) και οι τροποποιήσεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, για την ώρα παραμένουν ανοιχτά και ανεπίλυτα.
Πηγή:ΕΡΤ/ Ανταπόκριση από τα Σκόπια του Νίκου Φραγκόπουλουwww.ert.gr

2018-05-01 16:24:53

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ