Ζάεφ: Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής – Μαξίμου: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία

Για κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στα Σκόπια, με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου έτους στην πρωθυπουργία της χώρας,ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι Αθήνα και Σκόπια βρίσκονται κοντά στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση, επισημαίνει το Μαξίμου.
«Ποτέ δεν βρισκόμασταν πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος απ΄ότι σήμερα, ενώ η φιλία μεταξύ των λαών των δύο χωρών είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συμφωνία επιβεβαιώνει (την ύπαρξη) «μακεδονικής» γλώσσας και διασφαλίζει την ταυτότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ και επανέλαβε ότι η λύση που θα προωθηθεί θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα του, τη διεξαγωγή του οποίου προσδιόρισε για τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Σε ερώτηση γιατί πρέπει η Βουλή της πΓΔΜ να κυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα, ο Ζάεβ σημείωσε ότι αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου η Ελλάδα να στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ και τα Σκόπια να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Κληθείς να απαντήσει εάν προκρίνεται η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» ο Ζάεφ δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία πέραν της ονομασίας περιλαμβάνει και νομικές πτυχές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Ανήγγειλε ότι θα έχει συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, από την οποία, όπως είπε, αναμένει να σημειωθεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
«Σήμερα, αύριο, μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξει συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα από την οποία αναμένω να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Μόλις έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο θα ανακοινωθεί δημόσια» ανέφερε ο Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του και τόνισε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ανοίγει την πόρτα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Ο Ιβάνοφ δεν αποδέχεται λύση erga omnes
Αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ γνωστοποίησε ότι δεν αποδέχεται μία λύση erga omnes στο θέμα του ονόματος (μία ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας)
«Η θέση του προέδρου Ιβάνοφ είναι θέση αρχών και είναι συνεπής με τις θέσεις όλων των μέχρι σήμερα Προέδρων της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Η θέση αυτή είναι ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται λύση στο ζήτημα της ονομασίας για όλες τις χρήσεις ή erga omnes», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του Προέδρου της πΓΔΜ.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ θα δεχθεί σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE το οποίο δεν συναινεί στο ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, σχετικά με το θέμα του ονόματος.
Πάντως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της χώρας, διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες μπορεί να υπογράψει και η κυβέρνηση της χώρας, επομένως ο Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν μπορεί να αποτρέψει μία ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδας για το θέμα του ονόματος.
Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι αντιτίθεται σε μία λύση erga omnes, δύναται να δυναμιτίσει το κλίμα στο εσωτερικό της πΓΔΜ, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή και να ενισχύσει τους κύκλους εκείνους που αντιδρούν σφόδρα στο ενδεχόμενο συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος.
Μαξίμου: Προϋπόθεση για τη λύση, η συμφωνία για σύνθετη ονομασία erga omnes
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση, επισημαίνει το Μαξίμου.
Παράλληλα σημειώνει ότι η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται, καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία συμφωνία.
Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει, υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας. Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα, σημειώνει το Μαξίμου.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ανταπόκριση (Σκόπια): Νίκος Φραγκόπουλοςwww.ert.gr

2018-05-31 07:10:43

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ