Ζ. Ζάεφ: Εκτός συζητήσεων η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν»

ΠΓΔΜ,  Σκόπια – Ανταπόκριση για την ΕΡΤ, Νίκος Φραγκόπουλος
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ  Ζόραν Ζάεφ γνωστοποίησε σήμερα από το βήμα της Βουλής ότι η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης της χώρας του για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι, λόγω της απόρριψης της πρότασης αυτής από την ελληνική πλευρά, αλλά και από την αντιπολίτευση της πΓΔΜ.
Αναφορικά με το εκκλησιαστικό θέμα, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι στην επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την οποία παρακάλεσε για βοήθεια σχετικά με την επίλυση του προβλήματος αυτού, δεν ζήτησε την αλλαγή της ονομασίας της εκκλησίας της χώρας του.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.
Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ είχε σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, από τον οποίο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο του, ενημερώθηκε προφορικά και μόνο, καθώς ο Ν.Ντιμιτρόφ δεν προσκόμισε κανένα σχετικό έγγραφο για τις διαπραγματεύσεις.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι o Πρόεδρος Ιβάνοφ ανέφερε στη διάρκεια της συνάντησης ότι «με την μη τήρηση των νομικών διατάξεων για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών, η όλη  διαδικασία μοιάζει με μια προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα».
Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, όπως αναφέρεται ακόμη στην ίδια ανακοίνωση, εξέφρασε τη θέση ότι στη χώρα δεν υπάρχει εθνική συναίνεση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο θέμα του ονόματος και επανέλαβε ότι δεν αποδέχεται λύση erga omnes στο ζήτημα της ονομασίας.
Σχετική είδηση: Ζάεφ: Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής – Μαξίμου: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία (video)www.ert.gr

2018-05-31 16:23:12

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ