Ζ. Κ. Γιούνκερ: Κριτήριο για τα κονδύλια της ΕΕ η προσφορά στο προσφυγικό

«Εκείνες οι χώρες οι οποίες προσέφεραν πολλά στην κρίση του προσφυγικού -η Ελλάδα, η Ιταλία και ιδιαίτερα η Γερμανία- έχουν κερδίσει την αναγνώριση των άλλων. Η κατανομή των κονδυλίων της ΕΕ στο μέλλον θα υπόκειται σε νέα κριτήρια. Δεν συμφωνούν όλοι σε αυτό, αλλά αυτή τη σύγκρουση είμαι διατεθειμένος να την αντιμετωπίσω», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Δίκτυο των Συντακτών της Γερμανίας, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa.
«Η πρόταση αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων για το διάστημα 2021-2027 και θα είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η μετανάστευση θα παίξει κάποιο ρόλο στην κατανομή των κονδυλίων. Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, για κάθε πολίτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έφτασε σε χώρα μέλος της μεταξύ 2013 και 2016, θα εισρέουν 2.800 ευρώ. Αυτό δεν θα ισχύει για όσους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα υποδοχής. Για τη Γερμανία το ποσό αυτό ανέρχεται συνολικά σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ», σύμφωνα με το dpa.
«Δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ», δήλωσε εν τούτοις ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους αναφορικά με την είδηση που δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Η πρόταση έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να εφαρμοστεί και να γίνει πραγματικότητα. Θα πρέπει να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο. Πώς όμως ειδικά η Γερμανία θα είναι εκείνη που θα πάρει τόσα πολλά χρήματα και πώς θα συναινέσουν ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, παραμένει προς το παρόν ένα μυστήριο», σημειώνει η Deutsche Welle.
«Τον προηγούμενο Φεβρουάριο», γράφει η DW «η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει περικοπές στα ευρωπαϊκά κονδύλια για χώρες οι οποίες δεν συνεργάζονται στο προσφυγικό, ωστόσο η πρότασή της δεν έγινε δεκτή. Η ιδέα να επιβραβεύονται οι χώρες, οι οποίες επιβαρύνονται από το προσφυγικό, φαίνεται τελικά να βρήκε ευήκοον ους στις Βρυξέλλες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-02 15:02:18

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ