ΗΠΑ και Γερμανία συστήνουν στους πολίτες τους να αποφύγουν μετακίνηση προς το αεροδρόμιο

0
23

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία συμβούλευσαν τους πολίτες τους στο Αφγανιστάν να αποφεύγουν την μετακίνηση προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την επίκληση κινδύνων ασφαλείας, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται προσπαθώντας να φύγουν από την χώρα σχεδόν μία εβδομάδα αφού οι ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, ενώ οι σκηνές χάους εκτυλίσσονται εντός και πέριξ του αεροδρομίου.

Οι Tαλιμπάν κάλεσαν όσους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πίστα του αεροδρομίου από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Tαλιμπάν.

«Εξαιτίας πιθανών κινδύνων έξω από τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ, συμβουλεύουμε τους Aμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνηση προς το αεροδρόμιο, εκτός αν λάβουν ατομικές οδηγίες για να μετακινηθούν προς το αεροδρόμιο από εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Η φύση αυτών των απειλών δεν διευκρινίσθηκε, αλλά αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε σήμερα με κυβερνητικούς αξιωματούχους «την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους».

Η γερμανική πρεσβεία απηύθυνε αντίστοιχο μήνυμα προς τους Γερμανούς πολίτες στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι οι Ταλιμπάν διεξάγουν όλο και αυστηρότερους ελέγχους γύρω από το αεροδρόμιο.

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες, οι πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ έκλεισαν διαδοχικά, αλλά δεν υπήρξε αλλαγή σχετικά με την κατάσταση εντός και γύρω από τον μοναδικό διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης του αεροδρομίου.

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν που μίλησε στο Reuters δήλωσε ότι οι κίνδυνοι στον τομέα της ασφάλειας δεν μπορούν να αποκλεισθούν και ότι οι Ταλιμπάν «επιδιώκου την βελτίωση της κατάστασης και να προσφέρουν μία ομαλή έξοδο» για ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP