ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε ιρανικές και τουρκικές εταιρείες- ΙΑΕΑ: Το Ιράν τηρεί τη συμφωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις σε βάρος πολλών ιρανικών και τουρκικών εταιρειών, ενώ προστίθεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες Mahan Air και Meraj Air μετέφεραν όπλα, μαχητές και χρήματα στη Συρία και τον Λίβανο. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι, παρά τις υποσχέσεις τους, «δεν έκαναν τίποτα» για να αντικρούσουν το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρόσθεσε, «μιλούσαν για την εξεύρεση λύσεων για την τρομοκρατία», χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ οι κυρώσεις θα πλήξουν παράλληλα αεροσκάφη που ανήκουν στις εταιρείες Caspian Airlines και Pouya Air, αλλά και όσους έδωσαν άδειες για την προσγείωση των αεροσκαφών τους ή παρείχαν υπηρεσίες στις εταιρείες αυτές.
«Οι παραπλανητικές πρακτικές που χρησιμοποιούν αυτές οι αεροπορικές εταιρείες για να αποκτήσουν παρανόμως υπηρεσίες και αμερικανικά αγαθά είναι άλλο ένα παράδειγμα της διπροσωπίας με την οποία λειτουργεί το ιρανικό καθεστώς» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των άλλων χωρών που έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα και Ιράν) θα συναντηθούν αύριο στη Βιέννη για να συζητήσουν τις επόμενες ενέργειές τους.
Πάντως, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) διαβεβαίωσε από τη Βιέννη ότι το Ιράν εξακολουθεί να τηρεί τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του.
Αύριο, συναντώνται στη Βιέννη υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των χωρών που έχουν συνυπογράψει με τις ΗΠΑ τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα και Ιράν)για να συζητήσουν τις επόμενες ενέργειές τους.
Στην έκθεσή της, την πρώτη μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, στις 8 Μαΐου, η ΙΑΕΑ σημειώνει ότι η Τεχεράνη σέβεται τους προβλεπόμενους περιορισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της. Τηρεί επίσης τα όρια εντός των οποίων μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο, τον όγκο των αποθεμάτων του εμπλουτισμένου ουρανίου και άλλους όρους.
Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία αγωνίζονται να διασώσουν τον πυρήνα της συμφωνίας που αφορούσε την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Ορισμένες δυτικές εταιρείες, όπως η γαλλική Total έχουν ήδη δηλώσει ότι μπορεί να αποσυρθούν από το Ιράν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFPwww.ert.gr

2018-05-24 17:55:51

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ