ΗΠΑ: Στο επίκεντρο έρευνας ταξίδια του ΥΠΕΣ με ιδιωτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη

Η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου του αμερικανικού υπουργείου των Εσωτερικών δήλωσε ότι οι ναυλωμένες πτήσεις που πραγματοποίησε ο υπουργός Ράιαν Ζίνκε δεν παραβίασαν κάποια νομοθεσία, ενώ το υπουργείο θα μπορούσε να είχε γλιτώσει κάποιο οικονομικό κόστος σύμφωνα με τα στοιχεία προσωρινής αναφοράς που είδε το φως της δημοσιότητας, μεταδίδει το ABC News.
Ο γενικός επιθεωρητής του αναφερόμενου υπουργείου εντόπισε την πραγματοποίηση τριών πτήσεων με ιδιωτικά ή στρατιωτικά αεροσκάφη που χρησιμοποίησε ο Ζίνκε. Σε γενικές γραμμές, ο υπουργός ακολούθησε τους κανόνες και την πρακτική που προβλέπεται, ενώ οι κινήσεις του είχαν από πριν εγκριθεί από τους αρμόδιους για τους κανόνες δεοντολογίας.
Ωστόσο, η αναφορά σημείωσε ότι το οικονομικό κόστος μιας εκ των πτήσεων από το Λας Βέγκας προς την Μοντάνα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Το οικονομικό κόστος της πτήσης αυτής, ξεπέρασε τα 12.000 δολάρια.
Σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Ντέιβιντ Μπέρχαρντ τον προηγούμενο μήνα, το γραφείο του γενικού επιθεωρητή του ίδιου υπουργείου σημείωνε: “ερωτηματικά μας προκαλεί το οικονομικό κόστος των 12.375 δολαρίων που κόστισε η ναυλωμένη πτήση, για μία 12λεπτη ομιλία που δεν είχε σχέση με το υπουργείο των Εσωτερικών.”
Στο σημείο αυτό, ο υφυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την “επιπόλαιη” παρατήρηση του γραφείου, καθώς η αρχική αίτηση για την διεξαγωγή της πτήσης περιείχε όλες τις σχετικές πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο των Εσωτερικών προχώρησε σε κάποιες αλλαγές στην διαδικασία έγκρισης.
Η έρευνα του επιθεωρητή εντόπισε επίσης, ότι το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ αποζημίωσε τον Λευκό Οίκο με το ποσό των 52.000 δολαρίων για δύο πτήσεις, για τις οποίες ο Ζίνκε δεν χρησιμοποίησε τα επίσημα αεροσκάφη (Air Force One και Air Force Two). Από την έρευνα εντοπίστηκε ότι ο υπουργός είχε προσκληθεί να ταξιδέψει με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ το υπουργείο ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να πληρώσει το οικονομικό κόστος των πτήσεων, παρά το γεγονός ότι η πρόσκληση που είχε ο Ζίνκε για την συμμετοχή του σε εκδήλωση ανακλήθηκε.
Παράλληλα, το υπουργείο διέθεσε πρόσθετο ποσό 100.000 δολαρίων για άλλες τέσσερις πτήσεις με το αεροσκάφος Air Force One, που τελικά χρησιμοποίησε ο Ζίνκε.
Η προτίμηση του υπουργού στην χρήση ναυλωμένων, αλλά και στρατιωτικών αεροσκαφών επιβεβαιώθηκε αρχικά από τις ερωτήσεις που έγιναν σχετικά με τις ταξιδιωτικές δαπάνες αρκετών μελών της αμερικανικής κυβέρνησης το 2017, ότι ο πρόεδρος Τραμπ απέλυσε τον πρώην υπουργό Υγείας, Τομ Πράις. Για τον Πράις είχε γίνει γνωστό ότι είχε ξοδέψει ποσό μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τα ταξίδια του. Μεταξύ αυτών και η ενοικίαση ιδιωτικών αεροσκαφών. Από τότε, οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους σχετικά με τις δαπάνες ταξιδιών των Αμερικανών υπουργών.
Ο Ζίνκε υπεραμύνεται της χρήσης ναυλωμένων αεροσκαφών από τον ίδιο, τονίζοντας ότι είχαν εγκριθεί από τους αξιωματούχους που χειρίζονται ζητήματα δεοντολογίας. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε άλλη ταξιδιωτική επιλογή για τον ίδιο, ώστε να επισκεφτεί περιοχές όπως, η Βόρεια Αλάσκα. Στο ταξίδι αυτό, στον Αρκτικό Κύκλο ήταν μαζί με τον υπουργό και η Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Λίζα Μαρκόβσκι, η οποία σε πρόσφατη ακρόαση δήλωσε ότι δεν υπήρχε άλλο μέσο για την επίσκεψή τους στην περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-17 10:17:35

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ