Ηρεμία συστήνουν στην Άγκυρα ΕΕ και ΝΑΤΟ- Έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα

‘Εντονες είναι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα, ενώ Κομισιόν, ΝΑΤΟ και Βερολίνο συστήνουν ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και διάλογο μετά την αναφορά Τσαβούσογλου για πάγωμα της  συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών. «Δεν επηρεάζουν οι χθεσινές εξελίξεις τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία» ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, υπενθυμίζοντας παράλληλα στην Άγκυρα ότι η τήρηση των δεσμεύσεων της είναι στα προαπαιτούμενα  για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο συζητήθηκε και στο ΝΑΤΟ παρουσία της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γεν Στόλτενμπεργκ να τονίζει ότι «πρέπει να επιδειχθεί ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε επίσης, ότι η επιστροφή των παράνομων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διασχίζουν τα τουρκικά παράλια και φτάνουν στην Ελλάδα, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και την αποτροπή δημιουργίας νέων μεταναστευτικών οδών.
«Δεν επηρεάζουν οι χθεσινές εξελίξεις τη συμφωνία με την ΕΕ και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει τώρα ένας διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας ώστε να λυθούν τα θέματα που προέκυψαν», τόνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ.
«Η ένταση που έχει δημιουργηθεί από πλευράς της Τουρκίας, αναμφισβήτητα αφορά στην καταληκτική ημέρα των εκλογών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει αυτή τη ρητορική της έντασης, γιατί αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι να κρατά ανοιχτό το πεδίο των δήθεν ζητημάτων που έχουν σχέση με κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον REAL FM.
«Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι το προσφυγικό μεταναστευτικό είναι η αποθέωση του απρόβλεπτου», τόνισε ο ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ενώ εκτίμησε ότι «όλα αυτά η Τουρκία τα κάνει για δύο λόγους, προσπαθεί να πιέσει τη χώρα μας για το ζήτημα των 8 Τούρκων, ενώ κλιμακώνει μία εκβιαστική πολιτική έναντι της υπόσχεσης και υποχρέωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει τρία δισεκατομμύρια στην Τουρκία».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «διαγωνισμό προκλητικότητας και εθνικισμού στο εσωτερικό της Τουρκίας», συνιστώντας «επαγρύπνηση και μετά τις τουρκικές εκλογές διότι υπάρχουν διάφορες αναλύσεις που λένε ότι τις πραγματικές προθέσεις και προκλητικότητα ενδεχομένως να τις βιώσουμε μετεκλογικά».

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, το 2017 και το 2018 μόνο 25 επιστροφές μεταναστών πραγματοποιήθηκαν στη βάση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας για την επανεισδοχή.
Σημειώνεται ότι η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας -Τουρκίας αφορά την επιστροφή παράνομων μεταναστών από την ενδοχώρα και όχι από τα νησιά. Η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας αφορά τους μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την 21η Μαρτίου του 2016 έχουν επιστρέψει συνολικά στην Τουρκία 600 παράτυποι μετανάστες στη βάση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας και 1.624 στη βάση της συμφωνίας.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς
www.ert.gr

2018-06-08 16:57:39

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ