Η άρση του lockdown δεν συνεπάγεται και το τέλος της μοναξιάς

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι υπέφεραν από μοναξιά πολύ πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19. 

 

Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky, 4 στους 10 (41%) που αισθάνθηκαν μοναξιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στην πραγματικότητα αισθάνθηκαν λιγότερο μόνοι ή όσο μόνοι ένιωθαν πριν από τη συγκεκριμένη περίοδο. Με τους περιορισμούς κοινωνικής απόστασης που ισχύουν αυτήν τη στιγμή, οι άνθρωποι στρέφονται στην τεχνολογία για να τους βοηθήσει να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να αισθάνονται λιγότερο μόνοι λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.  

 

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι κλήθηκαν να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο σπίτι για να ακολουθήσουν τις κυβερνητικές οδηγίες για κοινωνικές αποστάσεις, απέκτησαν μεγαλύτερη εξάρτηση από την τεχνολογία. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) των Ευρωπαίων συμφωνούν ότι η τεχνολογία τούς βοηθά να αισθάνονται συνδεδεμένοι με φίλους ή μέλη της οικογένειας που ζουν μακριά, ενώ το μέγεθος αυτό αυξάνεται σε 75% για τους millennials και σε 78% για ανθρώπους που ζουν σε νοικοκυριά πολλαπλών γενεών. Πρόκειται για σπίτια όπου οι άνθρωποι ζουν με τον σύντροφό τους, τα παιδιά, τους γονείς ή τους ηλικιωμένους συγγενείς και μπορούν να τους βοηθήσουν με τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατά τη χρήση της τεχνολογίας.

 

Πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (36%) που συμμετείχαν στην έρευνα συμφωνούν ότι οι κοινωνικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της COVID-19 τους έκαναν να αισθάνονται πιο άνετα με τη χρήση τεχνολογίας από ό, τι στο παρελθόν. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται στο 43% των Millennials και στο 53% μεταξύ εκείνων που ζουν σε νοικοκυριά πολλαπλών γενεών, δείχνοντας πως ο περισσότερος χρόνος στο σπίτι έχει οδηγήσει σε αυξημένη εξάρτηση από την τεχνολογία. 

 

Η Kathleen Saxton, ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια της Psyched, πιστεύει ότι ενώ η τεχνολογία βοηθά τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η μοναξιά είναι η μεγαλύτερη επιδημία που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος και θα παραμείνει πολύ μετά την τρέχουσα κρίση. Σχολιάζει σχετικά: «Αν και κατά καιρούς μπορεί να είμαστε σκεπτικοί με την τεχνολογία που μας προσφέρεται τα τελευταία χρόνια, είναι δίκαιο να πούμε ότι είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξή της τους τελευταίους μήνες. Είναι ξεκάθαρο να δούμε ότι παρόλο που η τεχνολογία δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή, έχει προχωρήσει αρκετά στην αντιμετώπιση της μοναξιάς που όλοι αισθάνονται κατά τη διάρκεια αυτής της μάλλον φρικιαστικής περιόδου. Ίσως έρχονται τα ρομπότ – αλλά ίσως μας φέρνουν όμορφα δώρα». 

 

Η απομόνωση που ήρθε ως συνεπακόλουθο της πανδημίας COVID-19 επηρέασε περαιτέρω την ψυχική υγεία των ανθρώπων και άσκησε πρόσθετη πίεση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (53%) που αισθάνονταν μοναξιά κατά καιρούς κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, αισθάνονται πιο μοναχικοί από ό, τι προηγουμένως.

 

Εύρημα που προκαλεί ίσως έκπληξη είναι ότι η Generation Z αποδείχτηκε ως η πιο μοναχική δημογραφική ηλικία. Το 68% των ατόμων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα παραδέχονται ότι αισθάνθηκαν μοναξιά κατά τη διάρκεια του «lockdown» τουλάχιστον κάποια στιγμή (από τον Απρίλιο του 2020), σε σύγκριση με μόλις το 37% της Silent Generation. Ενώ οι παλαιότερες γενιές συχνά αποτελούν προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τις κοινότητες ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν μένουν απομονωμένοι, οι νεότεροι και εκείνοι που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία θα μπορούσαν να χάσουν την υποστήριξη που χρειάζονται. 

 

Ωστόσο, ενώ η τεχνολογία αποδεικνύεται σαφώς ένα όφελος, δεν διαθέτουν όλοι το επίπεδο τεχνολογικών γνώσεων που θα επιθυμούσαν. Οι μισοί (52%) που δήλωσαν ότι νιώθουν διαρκώς μοναξιά εύχονται να είχαν μεγαλύτερη εξοικείωση με τη χρήση της τεχνολογίας, καθώς θα τους βοηθούσε να αισθάνονται λιγότερο μοναχικοί κατά τη διάρκεια της κρίσης.

 

Περαιτέρω ευρήματα από την τελευταία έρευνα της Kaspersky είναι διαθέσιμα στην πλήρη έκθεση Find Your Tribe

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ