Η αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες – ΚΟΣΜΟΣ

0
63

Το Συντονιστικό συμβούλιο της αντιπολίτευσης κάλεσε την ηγεσία της χώρας να αρχίσει άμεσα συνομιλίες για την διευθέτηση της πολιτικής κρίσης, αναφέρεται στην απόφαση που έλαβε χθες το Συντονιστικό συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση, θεωρώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να τερματισθεί η πολιτική κρίση. Παράλληλα επισημαίνει ότι η απόκλιση από τις συνομιλίες εναποθέτει στην σημερινή κυβέρνηση την ευθύνη για την επιδείνωση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στην Δημοκρατία της Λευκορωσίας.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι το Συντονιστικό συμβούλιο της αντιπολίτευσης δεν θέτει ως στόχο την αλλαγή του συνταγματικού συστήματος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Παράλληλα ζητεί την διεξαγωγή νέων εκλογών και την αλλαγή της σύνθεσης όλων των επιτροπών συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα, η Μαρία Καλέσνικοβα συνοδοιπόρος της πρώην υποψήφιας για την προεδρία στην Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης αντιμετώπισε θετικά τη διαμεσολάβηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στον διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία.

«Φυσικά χαιρετίζουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια να διοργανωθεί ένας διάλογος στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών», δήλωσε η Καλέσνικοβα σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο Μίνσκ, η οποία αναφερόμενη στη συνομιλία που είχε στις 18 Αυγούστου η Γερμανίδα Καγκελάριος με τον Ρώσο πρόεδρο είπε: « Προς το παρόν δεν γνωρίζω, τι επιζητούν οι Μέρκελ και Πούτιν. Ωστόσο χαιρετίζουμε πολύ τις οποιαδήποτε θετικές πρωτοβουλίες που θα μας βοηθούν να ενωθούμε».

Η Καλέσνικοβα που υπήρξε και επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Βίκτορ Μπαμπαρικό, η υποψηφιότητα του οποίου για τις προεδρικές εκλογές την Λευκορωσία είχε απορριφθεί από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, προσέθεσε ότι εάν υπήρχε η δυνατότητα «οι εταίροι στην ΕΕ, η Ρωσική Ομοσπονδία είτε η Ουκρανία» να βοηθήσουν στο να αρχίσει ένας τέτοιος διάλογος με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, «θα ήμασταν πολύ ευγνώμονες».

Μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος τύπου του Αλεξάντρ Λουκασένκο, Νατάλια Εϊσμοντ μιλώντας στην εκπομπή «60 λεπτά» του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου «Ρωσία 1», δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της χώρας μας ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογο του, να μεταβιβάσει στην κυρία Μέρκελ, τη Γερμανία και όλη τη Δυτική Ευρώπη να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή» . Η ίδια προσέθεσε ότι στην παρούσα φάση ο Λουκασένκο δεν θεωρεί ότι είναι αναγκαία να συνομιλήσει με τη Μέρκελ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ με τη σιερά του κάλεσε όλες τις πλευρές να μην επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση στη Λευκορωσία» για να υπονομεύουν, κατά την άποψη του «τον κανονικό, βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας και να τον προκαλέσουν». Σύμφωνα με τον Λαβρόφ η Μόσχα δεν θεωρεί αναγκαία τη διαμεσολάβηση του οποιουδήποτε για την διευθέτηση της κατάστασης στην Λευκορωσία, δηλώνοντας ότι «ο λαός της Λευκορωσίας με την σοφία του ο ίδιος μπορεί να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση».

Η Μαρία Καλέσνικοφα, σε ερώτηση της Deutche Welle αν οι κινητοποιήσεις στην χώρα υποδηλώνουν κίνημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή προς την Ρωσία είπε ότι «πρόκειται για ένα κίνημα προς την κατεύθυνση της Λευκορωσίας, για την ανεξαρτησίας μας και την κυριαρχία μας». Η Λευκορωσίδα πολιτικός δήλωσε επίσης ότι μια παρόμοια κοινωνική δυναμική παρατηρείται στην χώρα «για πρώτη φορά μέσα εκατό χρόνια» και προσέθεσε ότι «αυτό που θέλουμε είναι όλοι οι εταίροι μας να σεβαστούν .. αυτή την επιθυμία του λευκορώσικου λαού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ