Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας κατηγορεί τον Πούτιν για παρεμβατικότητα, εκείνος «δείχνει» την Ουκρανία

0
48

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Λευκορωσία, με την αντιπολίτευση να συνεχίζει τις κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που στο… κάδρο μπαίνουν ακόμη πιο έντονα και εξωτερικοί παράγοντες -πλην Ε.Ε. και ΗΠΑ- όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα (27/08) ότι η σύλληψη, παραμονές των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία, 33 Ρώσων, ήταν ενέργεια των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.

Η χώρα στα τέλη Ιουλίου είχε ανακοινώσει ότι συνελήφθησαν «μαχητές της Ιδιωτικής Στρατιωτικής Εταιρείας Βάγκνερ», οι οποίοι μετέβησαν εκεί με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση κατά τη διάρκεια των εκλογών.

«Πρόκειται για ενέργεια μυστικών υπηρεσιών. Τους ανθρώπους, στους οποίους αναφερθήκατε, τους χρησιμοποίησαν για σκοτεινούς σκοπούς, με σκοπό να τους μεταφέρουν στο έδαφος της Λευκορωσίας, θέτοντας ενώπιον τους καθόλα νόμιμους στόχους, ενώ οι ίδιοι έπρεπε -όπως είχαμε πει- να αναχωρήσουν με προορισμό τρίτες χώρες, στη Λατινική Αμερική, στη Μέση Ανατολή, για εντελώς νόμιμες δραστηριότητες», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia-24.

Και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα τους κουβάλησαν στο έδαφος της Λευκορωσίας και τους παρουσίασαν ως μια δύναμη κρούσεως που θα αποσταθεροποιούσε την κατάσταση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κάτι που δεν ανταποκρίνονταν καθόλου στην πραγματικότητα. Γνωρίζουμε από αξιόπιστες πηγές ότι ήταν μια επιχείρηση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών από κοινού με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες».

Ο Πούτιν δημιούργησε εφεδρική αστυνομική δύναμη για να υποστηρίξει τον Λουκασένκο

Η Ρωσία με παράκληση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δημιούργησε μια εφεδρική αστυνομική δύναμη για να υποστηρίξει τον Λευκορώσο ηγέτη, η οποία όμως δεν θα χρησιμοποιηθεί στη γείτονα χώρα, παρά μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη, όπως σημείωσε επίσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο δίκτυο Russia-24.

«Ο Αλεξάντρ Γκριγκόριεβιτς (Λουκασένκο) μου ζήτησε να συγκροτήσω μια εφεδρεία από αστυνομικούς. Και εγώ το έκανα. Αλλά παράλληλα συμφωνήσαμε ότι η δύναμη αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί εάν η κατάσταση δεν γίνει ανεξέλεγκτη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι στη μεταξύ τους συζήτηση «καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει. Γι’ αυτό δεν χρησιμοποιούμε την εφεδρική αυτή δύναμη».

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα η διένεξη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο, λέγοντας ότι αν υπάρξουν παραβιάσεις από οποιαδήποτε πλευρά, τότε θα υπάρξουν αντιδράσεις σύμφωνα με τον νόμο.

«Ξεκινάμε από το ότι, όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σήμερα στη Λευκορωσία, θα επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο, αλλά εάν υπάρξουν παραβιάσεις … είτε από την πλευρά των κρατικών οργάνων εξουσίας, της αστυνομίας, είτε από την πλευρά εκείνων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, εφόσον υπερβούν τα όρια της ισχύουσας νομοθεσίας, τότε θα υπάρξουν ανάλογες αντιδράσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία» ήταν τα λόγια του, προσθέτοντας ότι προς το παρόν τα όργανα επιβολής της τάξεως στη Λευκορωσία συμπεριφέρονται «με αρκετή εγκράτεια, παρόλα αυτά».

Στο μεταξύ σήμερα η Μαρία Κολέσνικοβα, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, κλήθηκε στην Ανακριτική Επιτροπή της Λευκορωσίας, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στο Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης με την κατηγορία ότι επιχειρεί να καταλάβει την εξουσία, παρότι έχει ανακοινώσει ότι σκοπός του είναι η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Η ίδια η Κολέσνικοβα ανακοίνωσε ότι ζήτησε με αίτηση που υπέβαλε προσωπική συνάντηση με τον πρόεδρο της Ανακριτικής Επιτροπής της Λευκρορωσίας, Ιβάν Νόσκεβιτς, για να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών που σχετίζονται με τη χρήση βίας κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Ο Λουκασένκο έχει χαρακτηρίσει τη σύσταση του Συντονιστικού Συμβουλίου ως προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας. Δύο ηγετικά του στελέχη καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δέκα ημερών με την κατηγορία ότι διοργάνωσαν συγκεντρώσεις χωρίς την άδεια των αρχών, αλλά η Κολέσνικοβα αφέθηκε μετά την ανάκριση ελεύθερη, δηλώνοντας ότι υπέγραψε συμφωνία να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία, επιδιώκοντας να ασκήσει πιέσεις στον Λουκασένκο να διεξαγάγει εκ νέου εκλογές. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί υποστηρίζοντας τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Λουκασένκο προτίθενται να επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία, σε περισσότερους από 20 αξιωματούχους που ευθύνονται για τη βίαια καταστολή των διαδηλωτών.

Τιχανόφσκαγια: Ο Πούτιν πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία της Λευκορωσίας

Παράλληλα, η αρχηγός της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, έκανε έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί την κυριαρχία της Λευκορωσίας ως κράτους.

«Το θέμα είναι ότι ένας λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τον πρόεδρό του. Πρόκειται για εσωτερική μας υπόθεση», τόνισε σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Βild».

Αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία επαφή με το Κρεμλίνο, αλλά δηλώνει πρόθυμη για συνομιλίες: «Είμαστε ανοιχτοί για οποιαδήποτε επαφή με τους γείτονές μας και θα μιλήσουμε μετά χαράς με οποιονδήποτε εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για μας να μην μιλήσουμε μαζί τους. Αν με καλέσει ο Πούτιν σίγουρα θα απαντήσω στο τηλέφωνο.

Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται παρέμβαση της Μόσχας στη διαμάχη, είπε: «Ανησυχούμε, αλλά δεν φοβόμαστε».

Η Τιχανόφσκαγια επανέλαβε την αξίωσή της να διαδεχθεί στην εξουσία τον Αλεξάντερ Λουκασένσκο. «Είμαι η εκλεγείσα από τον λαό πρόεδρος. Είμαι η γυναίκα που ψήφισαν οι πολίτες», τόνισε στην Bild.

Ταυτόχρονα αρνήθηκε τον τίτλο της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης: «Συγγνώμη, αλλά δεν είμαι η ηγέτης της αντιπολίτευσης, είμαι η ηγέτης της πλειοψηφίας. Δεν είμαστε πλέον η αντιπολίτευση. Για τη Λευκορωσία μπορεί να υπάρξει μέλλον μόνον χωρίς τον Λουκασένκο: Ο λαός μας τον έχει βαρεθεί και είναι κουρασμένος από αυτόν. Δεν θα μπορέσει να ξεχάσει και να συγχωρήσει ό, τι έχει κάνει, ό,τι τους έχει κάνει. Δεν θα δεχόταν πλέον αυτόν και την εξουσία του», πρόσθεσε.

Η Τιχανόφσκαγια αντέδρασε επίσης στις εικασίες ότι οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να υποχωρήσουν λέγοντας ότι:«Ο λαός μας δεν μου φαίνεται να δίνει  την εντύπωση ότι θα τα παρατήσει. Ο Λουκασένκο πρέπει να καταλάβει ότι ο λαός δεν θα υποχωρήσει, ότι ο λαός της Λευκορωσίας θα αγωνιστεί για τη νίκη. Θα συνεχίσουμε μέχρι να κερδίσουμε. Η βούληση των Λευκορώσων είναι πολύ ισχυρή για να υποχωρήσουν, για να ηρεμήσουν».

Διευκρίνησε εν τούτοις ότι: «Οι διαδηλωτές μας είναι απολύτως ειρηνικοί, δεν θέλουμε εμφύλιο πόλεμο στη χώρα μας. Ο Λουκασένκο όμως, όπως φαίνεται, θέλει να προκαλέσει τον λαό έτσι ώστε οι διαδηλωτές να γίνουν πιο επιθετικοί. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί, δεν είμαστε έτσι. Το όπλο μας είναι η αγάπη».

Μάλιστα, καταληκτικά είπε ότι στόχος είναι η επανάληψη των εκλογών. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Θα έχουμε νέες εκλογές. Εγώ η ίδια δεν θα είμαι υποψήφια ξανά σε αυτές τις νέες εκλογές, αλλά θα είναι ασφαλώς ο σύζυγός μου. Επειδή είναι αυτός με τον οποίο ξεκίνησαν όλα,  έχει ασφαλώς το δικαίωμα να είναι υποψήφιος και υποθέτω ότι θα αποδεχθεί την πρόκληση».

Σύλληψη δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων

Δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο φωτορεπόρτερ του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS, Σεργκέι Μπόμπιλεφ, συνελήφθησαν σήμερα (27/08) στο Μινσκ.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και δημοσιογράφοι των πρακτορείων Reuters, Associated Press και Radio Liberty.

Η σύλληψή τους έγινε ενώ πήγαν να καλύψουν την πορεία διαδηλωτών από την Πλατεία Ελευθερίας προς την Πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης της Λευκορωσίας.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι τους συνέλαβαν με πρόφαση «τον έλεγχο των ταυτοτήτων τους», τους έβαλαν σε λεωφορείο της Αστυνομίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι θα αφήσει ελεύθερους όλους τους διαπιστευμένους ξένους δημοσιογράφους, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ