Η Βουλή του Λιβάνου υπερψήφισε την υποψηφιότητα του Χαρίρι για την πρωθυπουργία

Ο Σαάντ αλ-Χαρίρι αναμένεται να γίνει για τρίτη φορά πρωθυπουργός του Λιβάνου, αφού εξασφάλισε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών κατά τις επίσημες διαβουλεύσεις στο σώμα σήμερα Πέμπτη και πρόκειται να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Η θέση του πρωθυπουργού καταλαμβάνεται από έναν σουνίτη μουσουλμάνο με βάση το σύστημα κατανομής των εξουσιών στη χώρα και ο υποστηριζόμενος από τη Δύση, Χαρίρι είναι το φαβορί μεταξύ των σουνιτών πολιτικών παρότι έχασε περισσότερους από το ένα τρίτο των βουλευτών του στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν πραγματοποιεί επίσημες διαβουλεύσεις με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα. Ο πρόεδρος πρέπει να ορίσει τον υποψήφιο με τη μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των βουλευτών.
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού αναμένεται ότι θα αντανακλά τις πολιτικές θέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, οι οποίοι υποστηρίζουν την κατοχή όπλων από τη σιιτική οργάνωση. Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της απέσπασαν τουλάχιστον 70 από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου.
Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας έκαναν έκκληση για τον γρήγορο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους. Αλλά όπως και το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συμβιβάσει τα συμφέροντα όλων των μεγάλων κομμάτων της χώρας και γι’ αυτό μπορεί να χρειαστεί χρόνος.
Η Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, σκοπεύει να εξασφαλίσει τρεις θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, αύξηση σε σχέση με τις δύο που κατείχε στο απερχόμενο 30μελές υπουργικό συμβούλιο, όπως είπε στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος που γνωρίζει το σκεπτικό της οργάνωσης.
Χθες Τετάρτη η Βουλή επανεξέλεξε πρόεδρο του Σώματος τον σύμμαχο της Χεζμπολάχ σιίτη πολιτικό Ναμπίχ Μπέρι ανανεώνοντας τη θητεία του στη θέση αυτή που κατέχει από το 1992. Ένας άλλος σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ο Έλι Φερζλί, εξελέγη αντιπρόεδρος.www.ert.gr

2018-05-24 12:00:15

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ