Η Γαλλία χαλαρώνει αλλά δεν εφησυχάζει και προχωρά με τους εμβολιασμούς

Η βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης στη Γαλλία και η σταδιακή άρση των περιορισμών στην καθημερινή ζωή δεν πρέπει να συνοδεύονται από τη χαλάρωση της επαγρύπνησης, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές, παρά το ότι οι εμβολιασμοί έσπασαν το όριο των 30 εκατ. Γάλλων, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ έγραψε στο Twitter: “Ο στόχος επιτεύχθηκε! Ευχαριστώ όλους αυτούς που κινητοποιούνται για τον εμβολιασμό”.

Στοχευμένες επιχειρήσεις εμβολιασμού προγραμματίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αλσατία, ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή υγειονομική υπηρεσία ARS μετά τον εντοπισμό εστίας του στελέχους Δέλτα (η αποκαλούμενη ινδική παραλλαγή) — που θεωρείται πιο μεταδοτικό — στην Ανώτατη Σχολή Τεχνών του Ρήνου, στο Στρασβούργο, η οποία έκλεισε.

Οι Γάλλοι μπορούν να επωφεληθούν αυτό το Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά από τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς άνοιξαν πάλι οι αίθουσες των εστιατορίων, τα γυμναστήρια, οι πισίνες. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά επίσης στις 23.00.

Το βράδυ της Παρασκευής, η υγειονομική υπηρεσία της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι 29.831.488 άνθρωποι είχαν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου (56,8% του ενήλικου πληθυσμού) και περισσότερα από 15,4 εκατομμύρια είχαν εμβολιαστεί πλήρως, δηλαδή το ένα πέμπτο του πληθυσμού.

Η επιδημία συνεχίζει ωστόσο να μειώνεται, με 2.163 ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας την Παρασκευή, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 19 Οκτωβρίου. Και ο αριθμός των νέων ημερήσιων μολύνσεων πέρασε κάτω από τις 5.000 την τελευταία εβδομάδα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters