Η δίκη για τα «κλεμμένα βρέφη» της Ισπανίας

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή
Για πρώτη φορά στην Ισπανία ξεκινά μία δίκη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική. Κατηγορούμενος ο συνταξιούχος, πλέον, γιατρός Εντουάρντο Βέλα Βέλα. Η ενάγουσα μία νέα γυναίκα που αναζητά την χαμένη της οικογένεια. Η ίδια ανήκει στα αποκαλούμενα «κλεμμένα μωρά».
Αν επιστρέψουμε μερικές δεκαετίες πίσω ας αναλογιστούμε το κοινωνικό περιβάλλον της Ισπανίας την περίοδο της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο. Στη δεύτερη φάση της μάλιστα με τον απόλυτο εναγκαλισμό της δικτατορίας με την Καθολική Εκκλησία συνέβαιναν πραγματικά σημεία και τέρατα.

Ζευγάρια της υψηλής κοινωνίας και γενικότερα με οικονομική άνεση στην περίπτωση που δεν τεκνοποιούσαν κατέφευγαν σε μία πολύ συνηθισμένη λύση για την εποχή. Αγόραζαν βρέφη στη μαύρη αγορά. Ναι, υπήρχε μαύρη αγορά. Στην οποία συμμετείχαν γιατροί, νοσοκόμες, καλόγριες και παπάδες. Συνέβαινε σε όλη τη χώρα. Από τον βορρά ως τον ισπανικό νότο. Συνήθως η άτεκνη μητέρα μιας επαρχιακής πόλης προσποιούνταν μια εγκυμοσύνη στο άμεσο περιβάλλον της και συνήθως για τη γέννα πήγαινε σε μία μεγαλύτερη πόλη μετά από ειδική συννενόηση με το ανωτέρω κύκλωμα έναντι αδρής αμοιβής.
Οι βιολογικές μητέρες μπορεί να ήταν φτωχά κορίτσια από χωριά που έμεναν έγκυες και φυσικά η έκτρωση ήταν παράνομη αλλά και θεωρούνταν έγκλημα από την Καθολική εκκλησία. Μπορεί να ήταν πόρνες, ναρκομανείς κ.α. Γενικότερα γυναίκες που στη «μαύρη» Ισπανία ήταν αδύνατον να επιβιώσουν. Γι αυτό συνήθως κατέφευγαν σε ειδικά κέντρα υποδοχής όπου οι καλόγριες τις υποδέχονταν ώσπου να γεννήσουν. Για τη γέννα επιλέγονταν ειδικές κλινικές. Κατά μία περίεργη σύμπτωση τα μωρά αυτά πέθαιναν στη γέννα ή γενιούνταν με καρδιοπάθειες. Ούτε κάν προλάβαιναν να τα πάρουν στην αγκαλιά τους οι βιολογικές μητέρες. Στις ίδιες κλινικές η άτεκνη αλλά πλούσια μητέρα βρισκόταν με ένα μωρό στην αγκαλιά της και επέστρεφε στο σπίτι της. Για τα νόμιμα χαρτιά υπέγραφαν οι συγκεκριμένοι γιατροί, που μαζί με τις καλόγριες θεωρούσαν ότι επιτελούσαν θεάρεστο έργο. Και το μωρό έκανε την τύχη του.
Η τελευταία φορά που συνέβη αντίστοιχο περιστατικό ήταν το κοντινό 2001. Όμως η παρέμβαση του Τύπου, οι έρευνες, οι δεκάδες σύλλογοι που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια οδήγησαν χιλιάδες ενήλικων πλέον «κλεμμένων βρεφών» σε καταγγελίες χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι περισσότερες περιπτώσεις είχαν αρχειοθετηθεί καθώς οι κατηγορούμενοι δεν βρισκόταν εν ζωή.
Υπολογίζεται με βάση τους συλλόγους ότι τα τελευταία εξήντα χρόνια περίπου 300.000 βρέφη, αποσπάστηκαν παράνομα από τις βιολογικές τους μητέρες και υιοθετήθηκαν χωρίς να το γνωρίζει κανείς, από θετές οικογένειες. Πολλοί θετοί γονείς λίγο πριν πεθάνουν εξομολογήθηκαν την πράξη τους. Και τα παιδιά άρχιζαν να ψάχνουν. Καμία όμως δίκη δεν έγινε ποτέ.
Ο γιατρός Εντουάρντο Βέλα Βέλα ζει στη Μαδρίτη. Οι σύλλογοι ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον 3.000 βρέφη κατά τη διάρκεια της καριέρας του άλλαξαν γονικά χέρια. Αυτό προκύπτει από ένα σημείο και μετά από την αιτία θανάτου που υπέγραφε στα παράνομα πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου. Η επιχείρηση ήταν τόσο καλά στημένη που ο εν λόγω γιατρός επαναλάμβανε την ίδια πανομοιότυπη αιτία θανάτου για εκατοντάδες βρέφη. Μάλιστα όταν οι βιολογικές μητέρες ζητούσαν να δουν το νεκρό παιδί τους τότε εκείνος έφερνε από την κατάψυξη ένα νεκρό βρέφος και τους το έδειχνε. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι καλόγριες έδιναν στις βιολογικές μητέρες ένα άδειο φέρετρο με το νεκρό βρέφος τους μέσα για να του κάνουν και ταφή.
Για το θέμα έγιναν ρεπορτάζ, έρευνες, ταινίες και τα ειδικά κέντρα ελέγχου DNA δεν έπαυαν να γεμίζουν από κόσμο που αναζητούσε εναγωνίως την οικογένειά του. Σήμερα στη δημοκρατική Ισπανία κάτι τέτοιες πρακτικές είναι αδιανόητες. Το παρελθόν όμως επιστρέφει και ο τελευταίος επιζών, ο οποίος είναι πεπεισμένος για το θεάρεστο του έργου του, δίνει λογαριασμό πλέον στη Δικαιοσύνη.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤwww.ert.gr

2018-06-25 21:27:16

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ