Η Δύση εντείνει την πίεση στη Ρωσία για την Ουκρανία

Τριπλό άξονα πίεσης από Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Λονδίνο βρίσκει απέναντί του ο Βλαντιμίρ Πούτιν για αποκλιμάκωση της πολεμικής απειλής στη μεθόριο Ρωσίας – Ουκρανίας, την ώρα που η Μόσχα επιμένει στην υπερσυγκέντρωση στρατευμάτων στην περιοχή και η Δύση φοβάται «νέα Κριμαία» και κινήσεις προσάρτησης των αυτόνομων περιοχών του Ντονμπάς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε χθες ευθέως την Μόσχα ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, εκφράζοντας «την ανησυχία» των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Υπάρχουν περισσότερα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2014, κατά την πρώτη ρωσική εισβολή», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στο NBC παραπέμποντας στην προσάρτηση της Κριμαίας πριν από επτά χρόνια.

Ο «πρόεδρος Μπάιντεν ήταν πολύ σαφής: εάν η Ρωσία ενεργήσει με απερίσκεπτο ή επιθετικό τρόπο, θα υπάρξουν κόστη, συνέπειες», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν επισημαίνοντας ότι και «οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους μοιράζονται την ίδια ανησυχία».

Στο Βερολίνο, επίσης, η καγκελαρία ανακοίνωσε ότι η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην τελευταία τηλεφωνική τους συνομιλία να άρει τον στρατιωτικό κλοιό στη μεθόριο της ανατολικής Ουκρανίας. «Η συζήτηση περιλάμβανε και την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης για την επικοινωνία Μέρκελ – Πούτιν και προστίθεται: «Η καγκελάριος ζήτησε να μειωθεί αυτή η στρατιωτική παρουσία προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε χθες ότι Βρετανία και οι ΗΠΑ «αντιτίθενται έντονα» στην εκστρατεία της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και ζητούν επίσης από τη Μόσχα την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και εγώ συμφωνούμε ότι η Ρωσία θα πρέπει να προβεί άμεσα στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις της απέναντι στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», έγραψε στο twitter ο Ντόμινιλ Ράαμπ.

Ενεργό ρόλο στην κρίση διεκδικεί και η Τουρκία, με τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι η Άγκυρα εργάζεται για μία ειρηνική επίλυση της διαμάχης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες σε αποκλιμάκωση στο Ντονμπάς μετά τις συνομιλίες που είχε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δηλώνοντάς του την ετοιμότητα της Τουρκίας να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη.

Ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε το θέμα και στην τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μίας ώρας, που είχε την Παρασκευή και με τον Ρώσο πρόεδρο – μια επικοινωνία, κατά την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για «επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες» στο Ντονμπάς.