Η Ελλάδα έτοιμη να διαχειριστεί κάθε πράξη που είναι απέναντι στο διεθνές δίκαιο 

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει φροντίσει έτσι ώστε η εξωτερική και αμυντική μας πολιτική να είναι τέτοια που να θωρακίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι μια πολιτική που μας προφυλάσσει από το να εγκλωβιζόμαστε σε επώδυνα διλήμματα της τελευταίας στιγμής, είμαι μια πολιτική που μας έχει οδηγήσει να είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ισχυρές συμμαχίες με αποτελεσματικότατη αποτρεπτική ισχύ, είναι μια πολιτική που μας έχει οδηγήσει η χώρα μας να είναι μια χώρα που ούτε μπορεί κανείς να την εκφοβίσει, ούτε να την απειλήσει, ούτε να την εκβιάσει» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας.

«Η κυβέρνηση πάντοτε είναι έτοιμη να διαχειριστεί με απόλυτη αποτελεσματικότητα κάθε πράξη που είναι απέναντι στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και απέναντι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει τουρκικό ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες τουρκικές κινήσεις «η ελληνική κυβέρνηση έχει φροντίσει έτσι ώστε η εξωτερική και αμυντική μας πολιτική να είναι τέτοια που να θωρακίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι μια πολιτική που μας προφυλάσσει από το να εγκλωβιζόμαστε σε επώδυνα διλήμματα της τελευταίας στιγμής, είμαι μια πολιτική που μας έχει οδηγήσει να είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ισχυρές συμμαχίες με αποτελεσματικότατη αποτρεπτική ισχύ, είναι μια πολιτική που μας έχει οδηγήσει η χώρα μας να είναι μια χώρα που ούτε μπορεί κανείς να την εκφοβίσει, ούτε να την απειλήσει, ούτε να την εκβιάσει».

Τι απάντησε σχετικά με τα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις

Για τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον κ. Πιερρακάκη με το Pretador και την υπόθεση στο Μάτι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι «αθλιότητες και δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική και απάντηση». Έκανε επίσης λόγο για «κατασκοπευτικά αφηγήματα» και για προσπάθεια «να βγάλουν από τις πλάτες κάποιων το μεγάλο βάρος της ευθύνης για την ανείπωτη αυτή τραγωδία που έζησε η ελληνική κοινωνία στο Μάτι».

Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που μιλούν για δίκτυο κατασκοπίας ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Δεν στοχοποιούμε κανένα δημοσιογράφο, αυτό που επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους είναι ότι είναι έργο και υποχρέωση της δικαιοσύνης να αξιολογήσει όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία γύρω από αυτή την υπόθεση και να προχωρήσει στην άμεση διαλεύκανσή της». «Είδα τις ιστορίες των κατασκόπων. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασχολείται με φήμες με μυθιστορήματα και αφηγήματα. Οποιοσδήποτε έχει τέτοιου είδους στοιχεία μπορεί να τα προσκομίσει στη δικαιοσύνη και είναι έργο και υποχρέωση της δικαιοσύνης να διαλευκάνει κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής» σημείωσε.

«Καταντά και λίγο περίεργο να ασχολείται κανείς τόσο πολύ με κατασκοπευτικές υποθέσεις και θρίλερ που ξεκινούν από την παραδοχή ότι κάποιοι διακεκριμένοι κατάσκοποι μυστικών υπηρεσιών ήταν τόσα χρόνια στην Ελλάδα, επηρέασαν τις εσωκομματικές στη ΝΔ, εξαπάτησαν τον κ. Τσίπρα -περίπου με το ζόρι τον πήραν δύο εβδομάδες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι και τον πήγαν σε ένα κότερο για να τον φωτογραφήσουν και τον εκθέσουν μετά. Όλα αυτά νομίζω απέχουν πολύ από τα σοβαρότητα των προβλημάτων και την ένταση των πραγματικών προβλημάτων τα οποία οφείλει μια ασχολείται μια υπεύθυνη κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και στις προσδοκίες της κοινωνίας» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για μηχανισμό ελέγχου των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών από τη Βουλή ο κ. Οικονόμου, αφού σημείωσε ότι η πρόταση απευθύνεται στο κοινοβούλιο και άρα η κυβέρνηση δεν είναι αρμόδια να απαντήσει στην πρόταση, είπε: «Η κυβέρνηση με μεγάλη επάρκεια, θεσμικά με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση προκειμένου να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες στο συγκεκριμένο θέμα δίνει μια πολύ επαρκή και ικανοποιητική απάντηση σε ότι αφορά και τα κακόβουλα λογισμικά και όλα τα υπόλοιπα τα οποία πραγματεύεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο…  Άπαντες συμφωνούν ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και με την έννοια αυτή θωρακίζουν περαιτέρω θεσμικά την κοινωνία και τη δημοκρατία μας απέναντι σε αυτού του είδους τα ζητήματα. Η διαβούλευση είναι ανοιχτή και δεν είναι προσχηματική, όλες οι προτάσεις που κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο θα αξιολογηθούν και θα έχουμε τη δυνατότητα για μια διεξοδική συζήτηση και διάλογο και εκεί θα αναδειχθεί το σωστό της παρέμβασης και τα ζητήματα που επιλύει και τις παθογένειες που αντιμετωπίζει».

Σχολίασε ακόμη πως «ο όρος προδοσία είναι λίγο βαρύς για θερμοστάτη. Όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην εξοικονόμηση της ενέργειας, η λέξη προδοσία και οι ευρωπαϊκές αξίες νομίζω συνδέονται με πιο φορτισμένα και βαριά θέματα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπορέλ.

Απαντώντας σε ερώτηση για εκλογές τον Φεβρουάριο επανέλαβε πως δεν έχει αλλάξει κάτι στον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Για την έξωση της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού αφού είπε ότι αυτές οι εικόνες προφανώς και δεν συνάδουν με το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος των πολιτών που να αποτρέπει ακριβώς τέτοιου είδους καταστάσεις. «Με βάση τις πληροφορίες που διαβάζω από τον Τύπο, εάν όλα αυτά που λέγονται για το κόστος βάση του οποίου βγήκε το σπίτι σε πλειστηριασμό και τα οικονομικά χαρακτηριστικά της κυρίας, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θέλω να πω ότι το πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει είναι ένα πλαίσιο που παρέχει μια σειρά από δυνατότητες στους ευάλωτους συμπολίτες μας προκειμένου να μην χάσουν την πρώτη τους κατοικία και να μην προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αυτό που έγινε μας προβληματίσει και είναι εκτός της φιλοσοφίας της πολιτικής που είχαμε όταν διαμορφώναμε το πλαίσιο» είπε. «Είναι ένα πλαίσιο που έχει αποδώσει και βασικός του στόχος είναι προφανώς η τήρηση της νομιμότητας, η εξάντληση κάθε δυνατότητας προστασίας των ευάλωτων και η αποτροπή του να γλυτώνουν τις υποχρεώσεις τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ