Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα

«Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα, ακόμη κι αν η Ευρώπη αργήσει να καταλήξει σε αποφάσεις για το τελικό σχήμα του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την εαρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έλαβε και εφαρμόζει μέτρα χωρίς να έχει εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε «όλα τα ελληνικά προγράμματα έχουν εγκριθεί, αλλά εκταμίευση πόρων δεν υπάρχει και εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει μέχρι περίπου τέλη Ιουλίου. Βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις φροντίζοντας να κρατήσουμε καύσιμα, και για τη φάση ανάταξης της οικονομίας μας.

Συνεπώς ακόμα και εάν η Ευρώπη αργήσει να καταλήξει σε αποφάσεις για το τελικό σχήμα του Ταμείου Ανάκαμψης και να εκταμιεύσει τους σχετικούς πόρους, (κατ’ εκτίμηση) το πρώτο τρίμηνο του 2021, η χώρα μας, με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα και την υπεύθυνη οικονομική διαχείριση, δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα».

Ωστόσο, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, η επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, έχει μεγάλη σημασία για τα κράτη – μέλη, καθώς θα αρθούν αβεβαιότητες, θα διασφαλιστεί ισχυρή οικονομική ανάταξη και θα τεθούν κοινές στέρεες βάσεις στην μετά-κορονοϊό εποχή στην Ευρώπη.

Ο κ. Σταϊκούρας προχώρησε επίσης σε διευκρίνηση ως προς το περιεχόμενο των αποφάσεων της πρόσφατης συνεδρίασης της ευρωομάδας, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «εσφαλμένα ελέχθη ότι το κείμενο δεσμεύει τη χώρα για συγκεκριμένο ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το κείμενο λέει ότι οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις (forecast) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρούν ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα το 2020 και πρωτογενές πλεόνασμα το 2021, κάτι που εκτιμά και η ελληνική κυβέρνηση, στη δέσμη της δημοσιονομικής σταθερότητας που κατέθεσε 30/4. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις. Πουθενά δεν υπάρχει αναφορά σε δέσμευση» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

 

Πηγή: ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ