Η ελληνική ομογένεια δυναμώνει την οικονομία της Νοτίου Αφρικής

Στη Νότιο Αφρική και στην ομογένεια που δραστηριοποιείται εκεί ήταν αφιερωμένη η πρώτη εκπομπή «Η παγκόσμια φωνή μας» στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Φιλοξενούμενοι ήταν ο Νικος Φράγκος, Global Equities Corporate Investment, ο Γιάννης Φιλίππου, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Κοινοτήτων και Κοινωνιών της Νότιας Αφρικής και ο Σταύρος Νικολάου, στέλεχος της Aspen Pharamacare, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Αφρικής, και πρόεδρος της HIP, της Ενωσης Ελληνικών, Ιταλικών και Πορτογαλικών Επιχειρήσεων της χώρας.

Οπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, η ελληνική παρουσία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και της μοναδικής που συμμετέχει στο G20 αριθμεί σήμερα γύρω στα 55.000-60.000 άτομα έχοντας ξεπεράσει τα 120.000 άτομα την δεκαετία του 1970. Οι περισσότεροι ομογενείς είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ενώ υπάρχουν μεγαλοεπιχειρηματίες και επαγγελματίες όπως γιατροί, δικηγόροι.
Ομως, η Νότιος Αφρική έχει υψηλό ποσοστό ανεργίας, κοντά στο 27%, και μεγάλες οικονομικές ανισότητες μεταξύ της κοινότητας των μαύρων που είναι η μεγάλη πλειοψηφία και των λευκών. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της ανέρχεται σε 350 δισ. δολάρια.
Σημείο αναφοράς της ελληνικής κοινότητας είναι ο Γιώργος Μπίζος, μια θρυλική μορφή, ο οποίος διετέλεσε δικηγόρος, συνεργάτης και φίλος του Νέλσον Μαντέλα για δεκαετίες και εκείνος που βοήθησε την οικογένεια του τελευταίου όσο ήταν στη φυλακή. Ο κ. Μπίζος είναι ο αρχιτέκτονας του νέου Συντάγματος της Νότιας Αφρικής που θεωρείται απο τα πιο προοδευτικά του κόσμου.
Ο κ. Νίκος Φράγκος

Ο κ. Νίκος Φράγκος της Global Equities Corporate Investment έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή, τονίζοντας ότι η κατάσταση δεν ήταν καλή μέχρις ότου ανέλαβε πρόεδρος ο Νέλσον Μαντέλα το 1994. Τα επόμενα 13 χρόνια μέχρι και το 2007 ήταν καλά χρόνια για την χώρα αφού η οικονομία αναπτύχθηκε με υψηλούς ρυθμούς και η απασχόληση αυξήθηκε.
Ομως, η οικονομία της Ν. Αφρικής χειροτέρευσε σημαντικά την περίοδο 2008 με αρχές του 2018 που πρόεδρος ήταν ο Ζούμα. Η διαφθορά ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου και σημαδεύτηκε επίσης από την επιδείνωση του εκπαιδευτικού συστήματος και της δημόσιας ασφάλειας.
Η ανάληψη της ηγεσίας απο τον νέο πρόεδρο Ραμαπόζα τον Φεβρουάριο του 2018 έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας καθώς ο νέος πρόεδρος είναι φιλικός προς το επιχειρείν και περιβάλλεται απο ορισμένους ικανούς ανθρώπους όπως ο νέος υπουργός Οικονομικών, τόνισε ο κ. Φράγκος.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι η Νότιος Αφρική και η Ελλάδα έχουν μια αρνητική πορεία την τελευταία δεκαετία με βάση τον δείκτη οικονομικών ελευθεριών ενώ τόνισε ότι οι πρόγονοί τους είχαν γίνει θερμά δεκτοί στη Νότιο Αφρική αλλά την τελευταία 10ετία αρκετοί Νοτιοαφρικανοί, ελληνικής, ιταλικής, εβραϊκής καταγωγής και άλλοι έφυγαν από την χώρα.
Ο κ. Γιάννης Φιλίππου
Ο κ. Φιλίππου πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Κοινοτήτων και Κοινωνιών της Νότιας Αφρικής, τόνισε πως οι σχέσεις της ελληνικής κοινότητας με τον μαύρο πληθυσμό που είναι σχεδόν το 90% του πληθυσμού είναι καλές και σ’αυτό έχει βοηθήσει το έργο του Γιώργου Μπίζου ως συνεργάτη του Μαντέλα.
Η ελληνική κοινότητα δεν μπλέκεται στα πολιτικά πράγματα της Ν. Αφρικής αλλά έχει σημαντική οικονομική δύναμη, δίνοντας δουλειές σε πολλούς, τόνισε.
Ο Σταύρος Νικολάου

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η Νότιος Αφρική ανήκει στις αναδυόμενες οικονομίες και ειδικότερα τις αποκαλούμενες BRICS που αντιπροσωπεύουν το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 20%-25% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Λόγω και γεωπολιτικών αλλαγών, οι συγκεκριμένες χώρες δεν διάγουν την καλύτερη περίοδο.
Ομως, οι προοπτικές για την Νότιο Αφρική είναι καλές με τον νέο πρόεδρο καθώς επιδιώκει να συνδιάσει την δημοσιονομική πειθαρχία με πρωτοβουλίες για την οικονομική ανάπτυξη.
Συμπαρουσιαστές-παραγωγοί: Πέτρος Δίπλας και Δημήτρης Κοντογιάννης www.ert.gr

2018-11-16 21:03:40

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ