Η ΕΥΠ στην έρευνα για τη σφοδρή σύγκρουση

Στις έρευνες για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος στη Λιβύη, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής, έχει εμπλακεί επίσημα και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), όπως ζητήθηκε από τους επικεφαλής των ερευνών.

Η ΕΥΠ επί του παρόντος τουλάχιστον, συνδράμει σε πληροφοριακό επίπεδο.

Ωστόσο, τα ερωτήματα είναι πολλά όσον αφορά το τροχαίο: γιατί χρησιμοποιήθηκε ένα λεωφορείο για μια μεγάλη απόσταση, γιατί η ελληνική αποστολή προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης που είναι αρκετά μακριά από την πόλη Ντέρνα που ήταν ο προορισμός της ελληνικής αποστολής, πώς μία σύγκρουση με άλλο όχημα προκάλεσε την μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική αποστολή, πώς ένα όχημα παράκαμψε μία στρατιωτική φάλαγγα- το λεωφορείο ακολουθούσαν στρατιωτικά οχήματα από τις λιβυκές δυνάμεις- και να καρφωθεί πλαγιομετωπικά στο λεωφορείο, γιατί το όχημα που ενεπλάκη στη σύγκρουση είχε τροποποιημένο ντεπόζιτο μεταφέροντας πολλαπλάσια ποσότητα καυσίμου.

Η εμπλοκή τη ΕΥΠ- όπως σημειώνει ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Alpha – κρίθηκε απαραίτητη καθώς συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας και καλείται να διαπιστώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η σφοδρή σύγκρουση και να εξετάσει εάν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, δολιοφθορά ή και κάποιου είδους επίθεση.  Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται η εκδοχή του τυχαίου γεγονότος ενός τροχαίου δυστυχήματος.

Συγκεκριμένα, η ΕΥΠ αξιοποιώντας τις πληροφορίες που έχει από πηγές στη Λιβύη έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το όχημα που συγκρούστηκε με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής ήταν «πειραγμένο» με ένα ειδικά διαμορφωμένο ντεπόζιτο χωρητικότητας 200 λίτρων καυσίμων.  Πάντως στην ΕΥΠ τονίζουν πως η έρευνα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και δεν μπορεί να εξαιρεθεί ακόμη καμία πιθανότητα.