Η θεραπεία του Covid με αντιπαρασιτικό φάρμακο αυξάνει τις δηλητηριάσεις

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέστησαν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους μετά την κατανάλωση ιβερμεκτίνης για τη θεραπεία κατά του Covid-19 έχει υπερδιπλασιαστεί αφού το αντιπαρασιτικό φάρμακο προβάλλεται ψευδώς ως θεραπεία για τον ιό.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει λάβει 49 αναφορές για δηλητηρίαση και άλλες σοβαρές αντιδράσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση ιβερμεκτίνης για τη θεραπεία του Covid μέχρι στιγμής φέτος.

Το αντίστοιχο ποσοστό δηλητηριάσεων για ολόκληρο το 2020 ήταν 23 περιπτώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στους Financial Times.

Από αυτά τις 49 περιπτώσεις, οι 14 οδήγησαν στον θάνατο. Ωστόσο, ο FDA δήλωσε ότι λόγω περιορισμένων δεδομένων δεν μπορεί να προσδιορίσει εάν η αιτία θανάτου συνδέεται άμεσα με τη χρήση της ιβερμεκτίνης ή άλλων αιτιών.

Η χρήση της ιβερμεκτίνης αυξήθηκε μετά την παρουσίασή της από κάποιους ως πιθανή θεραπεία για τον Covid-19, παρόλο που δεν έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές για τη θεραπεία του ιού.

Οι εξωτερικές ιατρικές συνταγές του φαρμάκου αυξήθηκαν 24 φορές από τα επίπεδα προ πανδημίας, φτάνοντας τις 88.000 την εβδομάδα που έληξε στις 13 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας IQVIA.

Οι αρχές στο Νέο Μεξικό δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ερευνούν εάν ο θάνατος δύο ατόμων με Covid-19 σχετίζεται με υπερδοσολογία ιβερμεκτίνης. Επιπλέον, υπήρξαν 26 υπερδοσολογίες φαρμάκων στο Νέο Μεξικό από τις αρχές Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με μόλις δύο τους προηγούμενους 11 μήνες.

Η ιβερμεκτίνη μπορεί να χορηγηθεί σε ανθρώπους σε μικρές δόσεις για τη θεραπεία παρασιτικών σκουληκιών ή ψειρών κεφαλής, αλλά χρησιμοποιείται πολύ συχνότερα από κτηνιάτρους για τη θεραπεία παρασίτων σε άλογα.

Ο FDA έχει λάβει 110 αναφορές σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με όλους τους τύπους χρήσεων της ιβερμεκτίνης μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 99 περιπτώσεις που καταγράφηκαν καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020. Όμως, η αύξηση των περιπτώσεων που σχετίζονται με τη θεραπεία ή την πρόληψη του Covid-19 έχει ανησυχήσει τον FDA αναγκάζοντάς τον να προειδοποίησε ότι το φάρμακο είναι επικίνδυνο εάν καταποθεί σε μεγάλες δόσεις.

Προκαταρκτικά ευρήματα σε ορισμένες μελέτες επιστημόνων είχαν υποδείξει ότι η ιβερμεκτίνη μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα σε μερικούς ασθενείς με Covid-19. Αλλά ο FDA είπε ότι τα τρέχοντα δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη χρήση τους για την πρόληψη ή τη θεραπεία του ιού και δεν τα έχει εγκρίνει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times