Η Ιταλία έτοιμη να απομακρύνει τους υπηκόους της από το Αφγανιστάν

0
19

Η Ιταλία είναι έτοιμη να απομακρύνει «γρήγορα» τους διπλωμάτες και υπηκόους της από την Καμπούλ, την οποία πολιορκούν οι Ταλιμπάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λουίτζι Ντι Μάιο, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Il Corriere della Sera.

«Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένου εκείνου της εκκένωσης. Πρέπει να σκεφτούμε την ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας μας και των συμπατριωτών μας. Εάν αυτό κριθεί αναγκαίο (…) θα τους επαναπατρίσουμε όλους με ασφάλεια στην Ιταλία γρήγορα», διαβεβαίωσε.

«Στην περίπτωση εκκένωσης, η πρεσβεία θα παραμείνει λειτουργική από τη Ρώμη και οι πόροι που προορίζονται για τη στήριξη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας θα μπορούν να μεταφερθούν για την προστασία των συνεργατών των διπλωματικών, στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιών μας», διευκρίνισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Η Ιταλία επαναπάτρισε ήδη τον Ιούνιο τους τελευταίους στρατιώτες της στο πλαίσιο της απόσυρσης των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

Επτακόσιοι είκοσι τρεις Ιταλοί στρατιώτες τραυματίστηκαν και 53 σκοτώθηκαν, από ένα σύνολο 50.000 στρατιωτικών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στο Αφγανιστάν.

«Τώρα πρέπει να εργαστούμε με όλες τις δυνάμεις που είναι παρούσες προκειμένου οι Ταλιμπάν να δώσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις για τον σεβασμό των κεκτημένων δικαιωμάτων», τόνισε ο Λουίτζι ντι Μάιο.

«Η Δύση έκανε λάθη και είναι δίκαιο να το παραδεχθεί. Τώρα, η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο και να εμφανιστεί ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής στη γεωπολιτική σκακιέρα».

«Πρέπει να σκεφτούμε μια κοινή στρατηγική προκειμένου να αποφύγουμε το ενδεχόμενο αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν να επαναληφθεί αλλού», υπογράμμισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.