Η Κίνα θα είναι σε θέση να εισβάλει στην Ταϊβάν έως το 2025

Η Κίνα θα είναι απόλυτα ικανή να εισβάλει στην Ταϊβάν έως το 2025, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας της νήσου.

Πρόκειται για το πρώτο σαφές μήνυμα της κυβέρνησης προς το κοινό ότι η χώρα αντιμετωπίζει κίνδυνο πολέμου.

Ο Τσιού Κου-Τσενγκ εξέδωσε την προειδοποίηση μετά την καταγγελία της Ταϊβάν ότι σχεδόν 150 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη επιχειρούσαν στον διεθνή εναέριο χώρο κοντά στην Ταϊβάν για τέσσερις μέρες.

«Η τρέχουσα κατάσταση είναι πραγματικά η πιο επικίνδυνη που έχω δει στα 40 και πλέον χρόνια μου στο στρατό», είπε ο Τσιού. «Αν θέλουν να επιτεθούν τώρα, είναι ήδη ικανοί. Αλλά πρέπει να υπολογίσουν τι κόστος και τι αποτελέσματα θα είχε», συνέχισε.

«Από το 2025, θα έχουν ήδη μειώσει το κόστος και τις απώλειες στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, επομένως το λέμε ότι θα έχουν την πλήρη ικανότητα», προειδοποίησε.

Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται μετά τις εκκλήσεις της Ταϊπέι προς τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη χώρα ενάντια στην κινεζική επιθετικότητα.

Την Τρίτη, η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ – βεν απηύθυνε επείγουσα έκκληση για συμπαράσταση στη χώρα. Οι άλλες δημοκρατίες «πρέπει να θυμούνται ότι εάν η Ταϊβάν πέσει, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την περιφερειακή ειρήνη και το σύστημα δημοκρατικής συμμαχίας. Θα σήμαινε ότι στον σημερινό παγκόσμιο διαγωνισμό αξιών, ο αυταρχισμός έχει το πάνω χέρι στη δημοκρατία», έγραψε στο Foreign Affairs.

Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο η Κίνα έχει αυξήσει δραματικά τις αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, 672 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν πετάξει στη ζώνη ταυτοποίησης της αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 380 που καταγράφηκαν το 2020.

Στο μεταξύ η Ταϊβάν ήταν το βασικό θέμα της επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Όπως γνωστοποίησε ο Μπάιντεν, συμφώνησαν να τηρήσουν τη διμερή διευθέτηση για τη νήσο.

«Μίλησα με τον Σι για την Ταϊβάν. Συμφωνούμε … θα τηρήσουμε τη συμφωνία της Ταϊβάν», είπε. «Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να κάνει κάτι άλλο εκτός από την τήρηση της συμφωνίας», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT