Η κυβέρνηση αποκλείει να υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο

Το Ηνωμένο Βασίλειο απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, σε μια περίοδο που η έκρηξη της τιμής του καυσίμου αυτού προκάλεσε την πτώχευση πολλών μικρών διανομέων.

«Έχουμε και με το παραπάνω τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στη ζήτηση», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Κουάσι Κουάρτενγκ, σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά τις επαφές που είχε σήμερα και χθες με πολλές εταιρείες παραγωγής ενέργειας, όπως με τις Centrica, Ovo, National Grid, EDF και SSE.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα σβήσουν τα φώτα, ούτε θα αδυνατούν οι άνθρωποι να θερμάνουν τα σπίτια τους», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους φόβους που εκφράζονται τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον Κουάρτενγκ, η χώρα είναι σε καλή θέση, αφού διαθέτει διάφορες πηγές εφοδιασμού. Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου αλλά και στις «άριστες» εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με τη Νορβηγία, μια χώρα που θεωρείται πολύ αξιόπιστη.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι οι διανομείς φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος που θα χρεοκοπήσουν δεν θα διασωθούν από το κράτος, υποβαθμίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η διακοπή της δραστηριότητάς τους. «Το να βγουν από την αγορά (ενέργειας) δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας πανικοβάλλει», υπογράμμισε, επιμένοντας ότι οι φορολογούμενοι δεν οφείλουν να στηρίξουν εταιρίες με μη βιώσιμο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίες αδυνατούν να αντέξουν στις αυξομειώσεις της τιμής του αερίου.

Γύρω στις 17.45 η τιμή του βρετανικού φυσικού αερίου, παράδοσης Οκτωβρίου, κατέγραφε αύξηση +15,23% σε σύγκριση με την προηγούμενη και πλησίαζε το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί πέντε ημέρες νωρίτερα. Από την αρχή του έτους η τιμή έχει αυξηθεί κατά 233% και από πέρσι κατά 517%.

-Οι ευάλωτοι καταναλωτές, προτεραιότητα της κυβέρνησης-

Σύμφωνα με τον Κουάρτενγκ, οι καταναλωτές που είναι ευάλωτοι στις αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα για την Ντάουνινγκ Στριτ.

Λόγω της εκτόξευσης της τιμής, πολλοί μικροί πάροχοι ενέργειας χρεοκόπησαν ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι δεν θα βγάλουν τον χειμώνα, όπως η Bulb, η οποία έχει 1,7 εκατομμύριο πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μικροί πάροχοι φυσικού αερίου έχουν εγκλωβιστεί, ανάμεσα στην τιμή ρεκόρ για την αγορά του προϊόντος από τη μία και στο πλαφόν της τιμής για τη διάθεσή του από την άλλη. Από την 1η Οκτωβρίου πάντως οι λογαριασμοί για τους καταναλωτές θα αυξηθούν κατά 12%.

Ο Κουάρτενγκ υποσχέθηκε ότι αν ένας πάροχος χρεοκοπήσει, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem θα φροντίσει ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός των καταναλωτών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Ντέιλ Βινς, γενικός διευθυντής της εταιρείας παροχής ανανεώσιμης ενέργειας Ecotricity είπε στο BBC ότι πολλοί διανομείς κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν μέχρι τα Χριστούγεννα και κάλεσε την κυβέρνηση να άρει το πλαφόν της τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές, αλλά και να καταργήσει ορισμένους φόρους. Έκανε επίσης έκκληση να επιταχυνθούν κατεπειγόντως οι επενδύσεις στις υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι συνέπειες από την αύξηση της τιμής δεν ανησυχούν μόνο την αγορά ενέργειας. Την περασμένη εβδομάδα ο όμιλος λιπασμάτων CF Industries, ο μεγαλύτερος παραγωγός CO2 στη χώρα, ανακοίνωσε ότι διακόπτει μέχρι νεωτέρας την παραγωγή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της αυξημένης τιμής του φυσικού αερίου.

Οι βιομηχανίες τροφίμων και τα σουπερμάρκετ, όπως οι Iceland και Ocado, αμέσως εξέφρασαν ανησυχία για πιθανή έλλειψη αυτού του αερίου που χρησιμοποιείται στη σφαγή των ζώων και στην ψύξη. Η ομοσπονδία πτηνοτρόφων αλλά και άλλοι οργανισμοί του αγροτοδιατροφικού τομέα, αντιμέτωποι και με την έλλειψη εργατικού δυναμικού το τελευταίο διάστημα, προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να παρουσιαστούν ελλείψεις στα τρόφιμα τα Χριστούγεννα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP