Η μετάλλαξη Δ’ (Ινδική) προκαλεί ανησυχίες στη χώρα

Πάνω από το 50% των Γερμανών έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ενώ το 29,6% και με τις δύο δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η Γερμανία θα διαθέτει αρκετές ποσότητες εμβολίων για ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας.

Όπως διαβεβαίωσε, η αποτυχία της γερμανικής εταιρείας Curevac να αναπτύξει αποτελεσματικό εμβόλιο δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στην καμπάνια του εμβολιασμού.

Ο υπουργός τόνισε, ότι η σημασία του εμβολιασμού σχετίζεται και με την εξάπλωση της πολύ πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δ’ του κορωνοϊού, που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Ινδία. Το ζήτημα δεν είναι αν, αλλά πότε και κάτω από ποιες συνθήκες η μετάλλαξη Δ’ θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού και στη Γερμανία.

Αρνητικό παράδειγμα Μ. Βρετανία

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, παρέπεμψε στην κατάσταση που επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία τον Μάιο, όπου είχαν καταργηθεί τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα, ενώ είχε ήδη εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις το 30% του πληθυσμού.

Λόγω της γρήγορης μετάδοσης της μετάλλαξης Δ’ τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν θεαματικά, με αποτέλεσμα να επιβληθούν ξανά αυστηροί περιορισμοί. Το γεγονός ότι στη Γερμανία τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας έπεσαν στα 10,3 δεν θα πρέπει προκαλέσει εφησυχασμό.

Ο κ. Βίλερ επεσήμανε ότι στην περίπτωση αυτής της μετάλλαξης δεν βοηθά μια δόση, αλλά δύο. Δεδομένου ότι από το φθινόπωρο η ζωή των ανθρώπων θα διαδραματίζεται όλο και περισσότερο σε κλειστούς χώρους, όπου ο κίνδυνος για τη μετάδοση του κορωνοϊού είναι μεγαλύτερος, θα πρέπει να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των εμβολιασμών. Παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής προστασίας: απόσταση 1,5 μέτρου, χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και κανόνες υγιεινής.

Την εξάπλωση της μετάλλαξης Δ’ στη Μ. Βρετανία επικαλέστηκε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για να δικαιολογήσει την προσεκτική στάση που τηρεί η Γερμανία σε ό,τι αφορά το άνοιγμα στις εναέριες μετακινήσεις. Σε συζήτηση στο πλαίσιο του Εθνικού Συνεδρίου Αερομεταφορών το πρωί τόνισε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε προσεχτικά βήμα προς βήμα.»

Προβλήματα με ηλεκτρονικό πιστοποιητικό

Ο Γενς Σπαν χαιρέτισε το γεγονός ότι η ΕΕ διαθέτει ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού, «κάτι που δεν διαθέτουν ούτε οι ΗΠΑ». Προβληματικό είναι όμως σύμφωνα με τον υπουργό ότι μέχρι στιγμής δεν στάθηκε δυνατό να καθοριστούν ενιαία κριτήρια για ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με το ποιος θα το δικαιούται. Στην Γερμανία το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό είναι πολύ δημοφιλές: Μέχρι στιγμής το διαθέτουν 18,3 εκ. άτομα.