Η μητροπολιτική αστυνομία ζητά «ελάχιστη αναφορά» στην έρευνα για τα πάρτι που ερευνά

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διερευνήσει επισήμως τους ισχυρισμούς περί παραβίασης κανόνων πανδημίας στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτζήτησε ζήτησε από την ανώτερη δημόσια υπάλληλο Σου Γκρέι να κάνει «ελάχιστη αναφορά» στα γεγονότα που ερευνά στην έκθεσή της.

Η αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν ζήτησε «οποιονδήποτε περιορισμό σε άλλα γεγονότα στην έκθεση ή να καθυστερήσει η αναφορά», αλλά προσθέτει ότι βρίσκεται σε «συνεχή επαφή με το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε προκατάληψη της έρευνάς μας».

Υπενθυμίζεται ότι η Σου Γκρέι αναμένεται να δόσει στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα την πολυαναμενόμενη έκθεσή της για το σκάνδαλο «partygate», με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ ενώ η χώρα ήταν σε καθεστώς lockdown. Η δημοσίευση της έκθεσης έχει καθυστερήσει και αναμένεται πλέον να δημοσιευθεί το νωρίτερο τη Δευτέρα.

Η έκθεση της Γκρέι είναι έτοιμνη αλλά δεν έχει σταλεί ακόμη στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, καθώς υπάρχουν νομικές ανησυχίες ότι η δημοσίευση ορισμένων από τα ευρήματά της για τα οκτώ υποτιθέμενα γεγονότα που εξετάζει η αστυνομία θα μπορούσε να προδικάσει την έρευνά της, ανέφερε την Πέμπτη το Politico. Εάν η έκθεση δημοσιευθεί πριν από την ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας, ορισμένοι από τους πιο σοβαρούς ισχυρισμούς θα μπορούσαν να ανασταλούν, εξηγεί. 

Σε δήλωσή της την Παρασκευή, η Met επέμεινε ότι δεν είχε ζητήσει να καθυστερήσει η έκθεση της Γκρέι, προσθέτοντας ότι ζήτησε να αφήσει έξω τις λεπτομέρειες των πάρτι που ερευνάει η αστυνομία για παραβίαση των κανόνων Covid. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είχε ζητήσει «κανέναν περιορισμό» σε όσα αναφέρει η έκθεσή της σχετικά με συγκεντρώσεις που δεν ερευνώνται από τους αξιωματικούς της.

Υπήρξαν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για 17 συγκεντρώσεις σε κυβερνητικά κτίρια ενώ ίσχυαν οι περιορισμοί Covid, αλλά η Γκρέι δεν έχει αανφέρει πόσες από αυτές διερευνώνται.  Έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο, ότι οι κοινωνικές εκδηλώσεις που διερευνά περιλαμβάνουν μια εκδήλωση «φέρτε το δικό σας ποτό» στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Μάιο του 2020, στην οποία παρευρέθηκε ο Μπόρις Τζόνσον και μια συγκέντρωση προσωπικού για τον εορτασμό των γενεθλίων του πρωθυπουργού τον Ιούνιο του 2020.

naftemporiki.gr