Η Μόσχα θα αντιδράσει στις προσπάθειες χωρών να σπάσει η «στρατηγική ισοτιμία»

Η Ρωσία θα αντιδράσει στις προσπάθειες άλλων χωρών να σπάσουν τη «στρατηγική ισοτιμία», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα, αναφερόμενος στο παγκόσμιο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που αναπτύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους.

Η Ρωσία ανησυχεί ότι μια αποτελεσματική αντιπυραυλική άμυνα θα επιτρέψει στους δυτικούς αντιπάλους της να εγκαταλείψουν το δόγμα αμοιβαίας εξασφάλισης άμυνας που επί δεκαετίες εμπόδιζε τις πυρηνικές υπερδυνάμεις να επιτεθούν η μία στην άλλη.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ορισμένοι από τους ξένους ομολόγους μας δεν θα σταματήσουν να προσπαθούν να διαταράξουν αυτή την ισοτιμία, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης στοιχείων παγκόσμιας αντιπυραυλικής άμυνας σε κοντινή απόσταση από τα σύνορά μας», είπε ο Πούτιν σε συνάντηση με την στρατιωτική ηγεσία και εργολάβους αμυντικών εξοπλισμών.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτές τις απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας και θα αντιδράσουμε επαρκώς σε αυτές», είπε.

Ο κ. Πούτιν είπε επίσης ότι η συμμετοχή του πλοίου διοίκησης του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ Mount Whitney στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα ήταν μέρος μιας τάσης για μεγαλύτερη στρατιωτική δραστηριότητα της Δύσης κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

«Μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά σε αυτό απλώς ως θεατές παρακολουθώντας από μακριά ή να το δούμε μέσα από το στόχαστρο αντίστοιχων αμυντικών συστημάτων», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters