Η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας συνιστά κίνδυνο για τη ζωή εγκύων – ΚΟΣΜΟΣ

Το υγειονομικό προσωπικό της Ουγκάντας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τα μέτρα ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των εγκύων και όσων χρειάζονται επείγουσα νοσηλεία, καθώς διατάσσει άπαντες να ζητούν άδεια για να διακομισθούν σε νοσοκομείο.

Η απαγόρευση που επέβαλε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Γιοουέρι Μουσεβένι προβλέπει καθολική απαγόρευση στην κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων και των μέσων μεταφοράς για μία περίοδο 14 ημερών, προκειμένου να τιθασσευθεί η εξάπλωση της Covid-19, που έως σήμερα έχει προκαλέσει 44 κρούσματα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα βοηθήσει στη μεταφορά των εκτάκτων περιστατικών στα νοσοκομεία.

Όπως τονίζει στο Reuters, ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Εκουάρο Ομπούκου, η απαγόρευση κυκλοφορίας των ΙΧ κατά πάσα πιθανότητα θα εκτινάξει τον ήδη υψηλότατο δείκτη θνησιμότητας των εγκύων, μιας και το σύστημα υγείας δεν διαθέτει ασθενοφόρα κι η διακομιδή των εγκύων ή των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία βασίζεται στα διαθέσιμα μέσα μετακίνησης των πολιτών.

«Πολλά ιατρικά επείγοντα, όπως οι γεννήσεις, δεν έχουν σταματήσει επειδή ενέσκηψε ο κορονοϊός. Καμμία έγκυος σε ώρα τοκετού δεν πρέπει να αναγκάζεται να ζητεί άδεια για να γεννήσει το παιδί της. Θα καταλήξουμε να έχουμε θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», επισήμανε ο ίδιος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αλλά και άλλες ΜΚΟ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση για ωμή χρήση βίας στην τήρηση των μέτρων περιορισμού. «Λοιπόν πρόκειται να έχουμε ανθρώπους που πεθαίνουν μαζικά, όχι από τον κορονοϊό, αλλά από αποτρέψιμους θανάτους, αποτρέψιμα ιατρικά επείγοντα», δήλωσε ο Άντριαν Τζούκο, επικεφαλής της οργάνωσης Human Rights Awareness and Promotion Forum. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς από το πρακτορείο, αρνήθηκε να τοποθετηθεί.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει πως τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού στις πόλεις κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα, εάν η κυβέρνηση δεν τους διανείμει τρόφιμα, καθώς η εποχική εργασία στην οποία στηρίζουν την επιβίωσή τους είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτη. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, εικόνες είχαν προβληθεί αστυνομικών να κτυπούν αλύπητα υπαίθριους πωλητές φρούτων, μεταξύ τους και πολλές γυναίκες, γιατί αψηφούσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο πρόεδρος Μουσεβένι δήλωσε πως όποιος επιδιώκει να διανείμει τρόφιμα σε αναξιοπαθούντες θα συλλαμβάνεται γιατί τέτοιες δραστηριότητες δημιουργούν συναθροίσεις που ενοχοποιούνται για τη διάδοση του κορονοϊού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ