«Η Ουκρανία θέλει να ανακαταλάβει τη Χερσώνα»

Ο ουκρανικός στρατός έχει εξαπολύσει αντεπίθεση για την ανακατάληψη της Χερσώνας, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «μια σημαντική εξέλιξη» για τον πόλεμο στη νότια Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί προσπαθούν να ξανακερδίσουν την Χερσώνα και θα λέγαμε ότι η πόλη-λιμάνι είναι επί του παρόντος μια αμφισβητούμενη, και πάλι, περιοχή», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ποιος ακριβώς ελέγχει τη Χερσώνα, αλλά η πόλη δεν φαίνεται να βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο τόσο ξεκάθαρα όσο πριν», τόνισε η ίδια πηγή, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

 

Η Χερσώνα βρίσκεται κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας και ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη στην Ουκρανία που καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό μετά από μια τριήμερη πολιορκία στις αρχές Μαρτίου. Bρίσκεται στις εκβολές του Δνείπερου και είναι μια στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Αν οι Ουκρανοί καταφέρουν να την  ανακαταλάβουν, αυτό θα περιέπλεκε τη ρωσική επίθεση στην γειτονική πόλη του Μικολάιβ. Θα έκανε επίσης πολύ πιο δύσκολη μια πιθανή χερσαία επίθεση προς την κατεύθυνση της Οδησσού» πρόσθεσε.

Η πηγή του Πενταγώνου συνέχισε λέγοντας ότι λόγω των μαχών νότια του Μικολάιβ, ο ρωσικός στρατός είχε αποκλειστεί εκεί, και γι’ αυτό δεν υπάρχει «άμεση απειλή» επίθεσης ούτε στην Οδησσό. Επίσης, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για οποιαδήποτε δραστηριότητα με στόχο την Οδησσό από τα ρωσικά πολεμικά σκάφη στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να αντιμετωπίζει υλικοτεχνικά προβλήματα. Οπως είπε, υπάρχουν πλέον «πρώτες ενδείξεις» ότι η Μόσχα θέλει να μεταφέρει επιπλέον ρωσικά στρατεύματα από τη Γεωργία στην Ουκρανία.