Η πρέσβειρα των ΗΠΑ ζήτησε ενώπιον του Λαβρόφ την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της WSJ

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Λίντα Τόμα- Γκρινφιλντ ζήτησε ενώπιον του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, την απελευθέρωση Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου και του δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς. Σημειώνεται ότι ο Λαβρόφ προήδρευσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 300 δημοσιογράφοι ζητούν, παράλληλα, από τις ρωσικές αρχές μέσω επιστολής τους να «απελευθερώσουν αμέσως» τον Αμερικανό δημοσιογράφο, ο οποίος κρατείται με κατηγορίες κατασκοπείας, τις οποίες απορρίπτει.

«Σας καλώ, τώρα, να απελευθερώσετε αμέσως τον Πολ Γουίλαν και τον Έβαν Γκέρσκοβιτς. Να αφήσετε ελεύθερους τον Πολ και τον Έβαν να επιστρέψουν σπίτια τους. Να τερματίσετε αυτήν τη βάρβαρη πρακτική μια για πάντα», δήλωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτις, καταγγέλλοντας τη Μόσχα ότι τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινα πιόνια», «ένα πολιτικό, διαπραγματευτικό χαρτί».

«Η χρήση ανθρώπων ως πιόνια είναι μια στρατηγική χαμηλού επιπέδου. Αυτές δεν είναι ενέργειες μιας υπεύθυνης χώρας. Και ενώ η Ρωσία παίζει πολιτικά παιχνίδια, άνθρωποι υποφέρουν», πρόσθεσε, δείχνοντας στους παρευρισκόμενους στην αίθουσα του ΣΑ την Ελίζαμπεθ Γουίλαν, αδελφή του Πολ, πρώην πεζοναύτη που κρατείται από το 2018 και έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία.

«Θέλω ο υπουργός Λαβρόφ να την κοιτάξει στα μάτια και να τη δει να υποφέρει. Θέλω να δείτε πώς είναι όταν σου λείπει ο αδερφός σου εδώ και τέσσερα χρόνια. Να ξέρεις ότι είναι σε φυλακή, σε μια ρωσική αποικία κρατουμένων, μόνο και μόνο για να μπορείτε εσείς να το χρησιμοποιείτε αυτό για τους σκοπούς σας», συνέχισε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) συνέλαβαν στα τέλη του Μαρτίου τον Γκέρσκοβιτς, ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ενώ βρισκόταν στο Γεκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι ο δημοσιογράφος συνελήφθη «επ’ αυτοφόρω» να κατασκοπεύει. Ο φάκελος είναι απόρρητος και δεν έχει παρουσιαστεί αποδεικτικό στοιχείο για την κατηγορία.

Παράλληλα, περισσότεροι από 300 δημοσιογράφοι που έχουν εργαστεί ως ανταποκριτές στη Ρωσία με επιστολή τους ζήτησαν από τις ρωσικές αρχές να «απελευθερώσουν αμέσως» τον δημοσιογράφο. «Είμαστε συγκλονισμένοι και απογοητευμένοι από τη σύλληψη του συναδέλφου μας Έβαν Γκέρσκοβιτς», με «μια μακρά και εντυπωσιακή δημοσιογραφική καριέρα», λένε οι 301 υπογράφοντες. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο μοναδικός σκοπός και πρόθεση της δουλειάς του ήταν να ενημερώσει τους αναγνώστες του για την τρέχουσα πραγματικότητα στη Ρωσία», συνεχίζουν.

Αλλά η αναζήτηση πληροφοριών, «ακόμα και αν πρέπει να ανατρέψει πολιτικά συμφέροντα, δεν κάνει τον Έβαν εγκληματία ή κατάσκοπο, αλλά δημοσιογράφο. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», υπογραμμίζουν. «Αυτή η σύλληψη στέλνει ένα ανησυχητικό και επικίνδυνο μήνυμα για την περιφρόνηση της Ρωσίας προς τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και δείχνει αδιαφορία για τα δεινά ενός ταλαντούχου και έντιμου νεαρού δημοσιογράφου», τονίζουν οι υπογράφοντες της επιστολής, οι οποίοι ζητούν από τις ρωσικές αρχές «να αποσύρουν αυτές τις κατηγορίες και να απελευθερώσουν αμέσως τον Έβαν Γκέρσκοβιτς».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα την «άμεση απελευθέρωση» του δημοσιογράφου.

«Δεν χάνω την ελπίδα μου», έγραψε ο φυλακισμένος Γκέρσκοβιτς σε ένα γράμμα προς τους γονείς του, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από την Wall Street Journal.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP