Η προβληματική μετάλλαξη του κορονοϊού έχει πιθανότατα εξαλειφθεί – ΚΟΣΜΟΣ

0
70

Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί μια μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο, είχε εντοπιστεί σε βιζόν στη Δανία και είχε χαρακτηριστεί προβληματική και θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου. «Είναι πολύ πιθανό να έχει εξαλειφθεί», ανέφερε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Κανένα άλλο περιστατικό της μετάλλαξης που προέρχεται από τα βιζόν και είναι γνωστή ως Cluster 5, δεν έχει εντοπιστεί από τις 15 Σεπτεμβρίου, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ιντιτούτο που είναι αρμόδιο για τις λοιμώδις νόσους (SSI) εκτιμά πως αυτή η μετάλλαξη είναι πολύ πιθανό να έχει εξαλειφθεί», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο, ανακοινώνοντας την άρση της πλειονότητας των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στην πληγείσα περιοχή.

Αυτοί οι περιορισμοί, που τέθηκαν σε ισχύ στις 5 Νοεμβρίου, δραστικοί για τα κριτήρια της Δανίας (περιορισμός των μετακινήσεων, κλείσιμο μπαρ, καφέ και εστιατορίων κυρίως), αφορούσαν επτά πόλεις της Βόρειας Γιουτλάνδης και 280.000 ανθρώπους. Επρόκειτο να διαρκέσουν έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Ο εντοπισμός αυτής της μετάλλαξης είχε οδηγήσει την κυβέρνηση να δώσει εντολή για τη θανάτωση όλων των εκτρεφόμενων βιζόν που ανέρχονται σε 15.0000.000 και πλέον.

Όλα τα βιζόν της πληγείσας περιοχής θανατώθηκαν και η θανάτωση των υπόλοιπων ζώων είναι σε εξέλιξη. Μέχρι τώρα, 10,2 εκατομμύρια ζώα έχουν θανατωθεί σε όλη τη Δανία.

Με τριπλάσιο αριθμό βιζόν από ό,τι κατοίκων, η σκανδιναβική χώρα είναι η πρώτη εξαγωγέας παγκοσμίως και δεύτερη παραγωγός βιζόν μετά την Κίνα, με τον κύκλο εργασιών του τομέα να ανέρχεται σε περίπου 670.000.000 ευρώ.

Όμως, το ζώο αυτό, που είναι περιζήτητο για τη γούνα του, προκαλεί προβλήματα στη μάχη κατά της Covid-19: μπορεί όχι μόνο να κολλήσει την ασθένεια, αλλά και να μολύνει τον άνθρωπο.

Το SSI ταυτοποίησε άλλες τέσσερις μεταλλάξεις, που προέρχονται από τα βιζόν, αλλά δεν είναι το ίδιο προβληματικές με το cluster 5, το οποίο εντοπίστηκε σε 12 ανθρώπους τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα αποτελέσματα της ακολουθίας του ιού στη Βόρεια Γιουτλάνδη από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 8 Νοεμβρίου δείχνουν πως 20% έως 28% όλων των δειγμάτων ήταν θετικά σε μια μετάλλαξη που προέρχεται από τα βιζόν, έναντι 43% έως 52% των δειγμάτων των δύο προηγούμενων εβδομάδων.

Χθες, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της χώρας παραιτήθηκε μετά την παραδοχή πως η κυβέρνηση δεν διέθετε την κατάλληλη νομική βάση για τη θανάτωση των ζώων, η οποία παραβίαζε ενδεχομένως το Σύνταγμα.

Αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Δανία καλούν την πρωθυπουργό Μέτε Φρεντέρικσεν να παραιτηθεί, λέγοντας πως εκείνη φέρει εντέλει την ευθύνη. Η ίδια έχει ζητήσει δημόσια συγγνώμη, αλλά υποστηρίζει πως η απόφαση για τη θανάτωση όλων των βιζόν ήταν βάσιμη και στηρίχθηκε στις εκτιμήσεις των Υγειονομικών Αρχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ