Η Ρωσία θέλει να έχει νικήσει την Ουκρανία το αργότερο στις αρχές Μαΐου

Η Ρωσία θέλει να έχει νικήσει την Ουκρανία το αργότερο στις αρχές Μαΐου, αναφέρει το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, επικαλούμενο μυστικές υπηρεσίες.

«Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, η Ρωσία φέρεται να θέλει να τερματίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας την ίδια ημέρα που γιορτάζει τη νίκη επί των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: 9 Μαΐου» γράφει η ουκρανική εφημεριδα Kyiv Independent.

Η «Ημέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου είναι επίσημη αργία στη Ρωσία και έχει γίνει η μεγαλύτερη γιορτή της χώρας υπό τον αρχηγό του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το βράδυ της 8ης Μαΐου 1945, οι ανώτατοι διοικητές της γερμανικής Βέρμαχτ υπέγραψαν το έγγραφο της άνευ όρων παράδοσής τους στο αρχηγείο του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο. Για τη Μόσχα η επέτειος αυτή σηματοδοτεί τη νίκη στον αγώνα κατά της ναζιστικής Γερμανίας, που αποκαλείται στη Ρωσία «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος».

Μόσχα: Ολοκληρώθηκε σχεδόν η α΄ φάση της «επιχείρησης» στην Ουκρανία

Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι η πρώτη φάση της «στρατιωτικής επιχείρησής» της, όπως την αποκαλεί, έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να «απελευθερώσει πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι βασικοί στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν σε γενικές γραμμές επιτευχθεί», δήλωσε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού γενικού επιτελείου. «Το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει σημαντικά μειωθεί, κάτι… που καθιστά δυνατό να επικεντρώσουμε τις βασικές μας προσπάθειες στο να επιτύχουμε τον κύριο στόχο μας, την απελευθέρωση του Ντονμπάς» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ανακοίνωση φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Ρωσία ενδεχομένως εστιάζει σε πιο περιορισμένους στόχους, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας.

ΗΠΑ: Η Μόσχα εστιάζει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία δίνει προτεραιότητα στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, σε μία προσπάθεια δημιουργίας μόχλευσης στις διαπραγματεύσεις και αποκοπής των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά από την υπόλοιπη χώρα, δήλωσε από την πλευρά του Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος άμυνας.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr